Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF Nederland gaf in 2015 meer hulp aan kinderen wereldwijd

28 april 2016

In 2015 konden we meer doen voor kwetsbare kinderen dankzij gestegen inkomsten. In totaal is 50,7 miljoen euro voor hulpprogramma's wereldwijd beschikbaar gesteld, bijvoorbeeld voor vaccinaties, drinkwater, sanitaire voorzieningen en onderwijs.

De fondsenwervingskosten van UNICEF Nederland bleven met 17,1 procent ruim onder de CBF-norm. Dat blijkt uit het jaarverslag van UNICEF Nederland over 2015.

"Een recordaantal kinderen heeft te lijden onder conflicten en natuurrampen in de wereld, in Syrië, in Nepal, in Zuid Soedan en op tal van andere plekken. Deze kinderen hebben dringend hulp nodig. UNICEF is bezorgd dat ze opgroeien tot een verloren generatie," zegt Jan Bouke Wijbrandi, algemeen directeur van UNICEF Nederland. "Ik ben er trots op dat UNICEF Nederland dankzij onze donateurs veel hulp heeft kunnen geven, ondanks het nog altijd moeilijke economische klimaat. We zijn blij met de bedrijven die met ons aan kinderrechten werken, zoals ons nieuwe partnerschap met Philips."

Dankzij de Nationale Postcode Loterij kon UNICEF Nederland in 2015 een hulpproject voor slachtoffers van seksueel geweld in Libanon financieren. In Nepal kon UNICEF met door de Samenwerkende Hulporganisaties ingezameld geld noodhulp en onderwijs bieden aan kinderen die door de aardbeving waren getroffen.

In Nederland besteedden we 8,8 procent van onze opbrengsten. Hiervan zijn activiteiten georganiseerd om kinderrechten in Nederland te versterken, zoals het Kinderrechtendebattoernooi en de Raden van Kinderen. Ook is hieruit advies en onderzoek gefinancierd gericht op versterking van kinderrechten in Nederland en wereldwijd.

Hogere opbrengsten in 2015

De totale opbrengsten van UNICEF Nederland kwamen in 2015 uit op 69,9 miljoen euro - daarmee zijn ze hoger dan in 2014 (65,6 miljoen euro) en hoger dan begroot (63,7 miljoen euro). Eigen fondsenwerving leverde 48,5 miljoen euro op, waarvan 31,3 miljoen euro van donateurs. Het aantal donateurschappen steeg opnieuw licht, naar 355.000. Van de Nationale Postcode Loterij kreeg UNICEF in 2015 16,2 miljoen euro. De inkomsten uit  partnerschappen met bedrijven bedroegen in 2015 ruim 5,6 miljoen euro, een grote stijging ten opzichte van 2014 (3,5 miljoen euro) en meer dan was begroot (4,9 miljoen euro).
 

Jaarverslag Macedonie

UNICEF deelde in 2015 aan honderdduizenden kinderen op de vlucht warme winterkleding uit, zoals aan dit meisje in Macedonië.

Bestedingen van UNICEF Nederland per euro

Eurografiek Bestedingen 2015 340

Gerelateerd aan dit onderwerp