Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Margrite Kalverboer is nieuwe Kinderombudsman

5 april 2016

UNICEF is verheugd met de benoeming van Margrite Kalverboer als nieuwe Kinderombudsman. Zij is op dinsdag 5 april door de Tweede Kamer gekozen tijdens een schriftelijke stemming.

Kalverboer werkte als bijzonder hoogleraar Kind, Orthopedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is in haar rol als bijzonder hoogleraar een groot voorvechtster van de rechten van kinderen in Nederland geweest. Zij volgt Marc Dullaert op, die in april 2011 als eerste Kinderombudsman in Nederland aantrad. UNICEF kijkt ernaar uit om met de nieuwe Kinderombudsman samen te werken.

UNICEF heeft jarenlang gepleit voor een Kinderombudsman in Nederland. Een Kinderombudsman controleert of de kinderrechten in Nederland worden nageleefd door de overheid, maar ook door private organisaties in het onderwijs, de kinderopvang, jeugdzorg en gezondheidszorg. Hij of zij kan klachten ontvangen, mag zaken onderzoeken en gevraagd en ongevraagd advies geven aan de Nederlandse regering.