Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Vlammende debatten tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi

2 april 2016

Ruim 300 scholieren uit heel Nederland namen het vandaag tegen elkaar op tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem.

Ruim 300 scholieren uit heel Nederland namen het vandaag tegen elkaar op tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. De 8 winnende scholen mogen op Kleine Prinsjesdag, op 16 september, het debat met politici aangaan in de Ridderzaal. Ook werd de nieuwe Koningin van de Jeugd gekozen. Zij zal tijdens Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal een zelfgeschreven troonrede voordragen. 

Alle kinderen zijn gelijk

De nieuwe Koningin van de Jeugd, Wiam Abdelnour (16) uit Rheden, werd gekroond door de vorige Koning van de Jeugd Stijn Harder. Rustig en zelfverzekerd draagt Wiam haar speech voor aan het publiek. Maar vanbinnen voelde dat wel anders: "Ik was zo zenuwachtig!" aldus Wiam. In haar speech haalt zij het thema 'discriminatie' aan. Er is nog steeds veel discriminatie in Nederland en veel kinderen worden gepest. Wiam: "Als je gediscrimineerd wordt moet je je beseffen: dit verdien ik niet. Ieder kind is net zo goed als ieder ander. Als ik Koningin van de Jeugd ben wil ik langsgaan bij kinderen die zich gediscrimineerd voelen. Ik wil langsgaan bij politici om het probleem van discriminatie aan te kaarten. Ik wil scholen bezoeken. Ik wil ervoor zorgen dat gediscrimineerde kinderen zich weer fijn en gewaardeerd voelen. Ik ga mijn uiterste best doen om er zo voor te zorgen dat élk kind zich gelijk voelt aan andere kinderen."

Naast het thema discriminatie wil Wiam zich dit jaar ook hard gaan maken voor kinderen in asielzoekerscentra. Maar nu eerst gaat ze naar huis waar haar trotse moeder op haar wacht: "Vanavond gaan we dit wel vieren!"

Stellingen over kinderrechten

Naast de verkiezing van de Koningin van de Jeugd debatteerden jonge scholieren er vandaag op los. Stellingen gingen over een verbod op snoepreclames en de rechten van gevluchte kinderen in Nederland. Tussen de 56 debatteams uit het hele land ging het er bevlogen aan toe. Tientallen vrijwilligers jureerden de vele debatten. Zij wezen de acht beste scholen aan: Stedelijk Gymnasium Den Bosch, Coornhert Gymnasium, Vossius Gymnasium, Willem de Zwijger, Stedelijk Gymnasium Arnhem, Raayland College, Mendelcollege en het Wolfert Lyceum.

Deze debatteams krijgen een debattraining aangeboden en mogen op 16 september tijdens Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal in debat met Kamerleden.

Door mee te doen aan het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi en de Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd leren kinderen hun mening te verwoorden. Dat is een van de belangrijkste rechten uit het VN-Kinderrechtenverdrag. UNICEF Nederland organiseert het debattoernooi samen met de Stichting Nederlands Debat Instituut. Met circa 300 deelnemers is dit het grootste debattoernooi voor jonge middelbare scholieren.

De 8 winnende scholen

  • Stedelijk Gymnasium Den Bosch 
  • Coornhert Gymnasium 
  • Vossius Gymnasium 
  • Willem de Zwijger College 
  • Stedelijk Gymnasium Arnhem
  • Raayland College
  • Mendelcollege 
  • Wolfert Lyceum

Debattoernooi 02

Debattoernooi 08

Debattoernooi 09

Debattoernooi 10

 

Gerelateerd aan dit onderwerp