Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen in gevaar in wankelend Jemen

29 maart 2016

Een bloedig conflict en de snel verslechterde humanitaire situatie verwoesten de levens van kinderen in Jemen. Het land staat op het punt van instorten, waarschuwt UNICEF in het rapport 'Fragile to Failed?'.

Het rapport 'Children on the Brink' benadrukt de negatieve gevolgen die het geweld heeft voor de kinderen in Jemen en de verslechtering van de toch al hachelijke humanitaire situatie in dit land.

In het afgelopen jaar waren in Jemen gemiddeld zes gewonde of dode kinderen per dag te betreuren. Kinderen worden vaak het slachtoffer van oorlogsgeweld onderweg naar school, of als ze in een klaslokaal zitten. Scholen zijn in Jemen regelmatig het doelwit van aanvallen, net als ziekenhuizen. Die hebben nu een ernstig tekort aan medische apparatuur, voorraden en personeel. Vorig jaar zijn naar schatting bijna 10.000 kinderen jonger dan vijf jaar overleden aan ziektes die makkelijk te voorkomen waren geweest. Doordat de gezondheidszorg in Jemen vrijwel niet meer functioneert, worden kinderen niet ingeënt en krijgen ze geen hulp als ze ziek zijn. Het hele land kampt bovendien met een ernstig tekort aan water, voedsel en brandstof. Ook is het aantal kindsoldaten gegroeid; vorig jaar waren het er bijna 850. Soms zijn ze niet ouder dan een jaar of tien.

'Zelfs eten of slapen is gevaarlijk'

"Kinderen betalen de hoogste prijs voor een conflict waar zij niets mee te maken hebben," zegt Julien Harneis, directeur van UNICEF Jemen. "Ze worden gedood of verminkt en de kinderen die overleven lopen constant het risico om hun leven te verliezen. Nergens zijn kinderen meer veilig in Jemen. Zelfs spelen of slapen is gevaarlijk geworden."

Jemen was al het armste land in de regio en een van de armste landen ter wereld. Door het conflict is het land verder verwoest en dreigt het een mislukte staat te worden. In Jemen hebben bijna 10 miljoen kinderen dringend behoefte aan humanitaire hulp, wat neerkomt op 80 procent van alle kinderen die er wonen. Zo lopen meer dan 300.000 kinderen het risico om ernstig ondervoed te raken.

'Race tegen de klok'

Ondanks het geweld, de beperkte toegang tot Jemen en een fors financieringstekort helpt UNICEF miljoenen moeders en kinderen met goede voeding en vaccinaties. "Het is een race tegen de klok," zegt UNICEF-directeur Harnels.

UNICEF herhaalt zijn oproep aan alle partijen om een einde te maken aan de gevechten in Jemen. In de tussentijd zijn de volgende maatregelen dringend nodig: 

  • Alle partijen die betrokken zijn bij het conflict moeten zich houden aan het oorlogsrecht en onmiddellijk stoppen met het aanvallen van burgers en de infrastructuur, zoals scholen, ziekenhuizen en watervoorzieningen.
  • Alle partijen moeten stoppen met de rekrutering en inzet van kindsoldaten. Alle kinderen die al zijn gerekruteerd moeten onmiddellijk worden vrijgelaten.
  • Hulporganisaties moeten ongehinderd toegang krijgen tot alle kinderen in Jemen, ook in de gebieden die zijn afgesloten door het conflict.
  • UNICEF en zijn partners hebben dringend behoefte aan financiering. Tot nu toe heeft UNICEF slechts 18 procent gekregen van de 180 miljoen dollar die voor dit jaar nodig is.


Rapport 'Children on the Brink'

 Report Yemen Fragile To Failed

Jemen

Jemen 340 Px

Jemen 340 Px

Gerelateerd aan dit onderwerp