Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

'De Koning(in) van de Jeugd moet een doorzetter zijn'

28 maart 2016

Op 2 april treedt Stijn Harder af als Koning van de Jeugd om plaats te maken voor zijn opvolger. Wat heeft hij in het afgelopen jaar bereikt? En waarom is het goed om een Koning(in) van de Jeugd te hebben?

Stijn Harder (16) uit Bloemendaal legt op zaterdag 2 april - de dag van het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi - zijn functie neer. Als Koning van de Jeugd heeft hij dan een jaar lang aandacht gevraagd voor kinderrechten in Nederland.

"Dat begon al in mijn Troonrede voor de Jeugd, die ik vorig jaar tijdens het Debattoernooi heb uitgesproken," vertelt Stijn. "Ik wilde daarin aandacht vragen voor kinderen op de vlucht. Ik ben vorig jaar ook op bezoek geweest bij kinderen in asielzoekerscentra en heb tijdens partijcongressen en bijeenkomsten met politici en bestuurders gesproken over armoede onder kinderen en jongeren."

Geen makkelijke functie

"Het is heel belangrijk om in Nederland een Koning of Koningin van de Jeugd te hebben," zegt Stijn. "Hij of zij geeft kinderen en jongeren een stem. Maar het is geen makkelijke functie, want volwassenen zijn moeilijker te mee te krijgen dan de jeugd. Ik kreeg staande ovaties, maar wie heeft de verantwoordelijkheid genomen voor jonge vluchtelingen, of voor het beëindigen van de jeugdarmoede in ons rijke land? Wie van de politici en bestuurders heeft meer gedaan dan twitteren over mijn speech?"

Stijn vindt dat volwassenen volledige verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun handtekening onder het VN-Kinderrechtenverdrag. "De jeugd doet ertoe. Daarom moet de nieuwe Koning of Koningin van de Jeugd een doorzetter zijn."

Zestig teams gaan met elkaar in debat

Op zaterdag 2 april wordt tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi in Arnhem de nieuwe Koning(in) van de Jeugd gekozen. Op deze dag gaan ook zestig teams van scholen uit heel Nederland met elkaar in debat over onderwerpen die voor kinderen en jongeren belangrijk zijn, zoals een verbod op snoepreclames en de rechten van gevluchte kinderen in Nederland. De acht winnende teams mogen op 16 september op Kleine Prinsjesdag debatteren met Tweede Kamerleden in de Ridderzaal in Den Haag.

Stijn 340 2

Stijn Harder geeft op 2 april zijn kroon door aan de volgende Koning(in) van de Jeugd.

Stijnharder Ridderzaal

Stijn krijgt in september 2015 applaus in de Ridderzaal. Hij leest daar ter gelegenheid van Kleine Prinsjesdag de door hemzelf geschreven Troonrede voor de Jeugd voor.

De Tien van Stijn 

Stijn Harder heeft tien punten opgesteld die hij bij zijn aftreden wil meegeven aan de kinderen en jongeren in Nederland:

1. Blijf altijd jezelf.
2. Zet altijd door, 'nee' hoeft geen stopteken te zijn.
3. Vind iets met je hart, heb een mening!
4. Draag je mening uit. Zeg wat je vindt.
5. Creëer je kansen. Vaak komen die niet naar jou toe. Jij moet kansen zelf creëren.
6. 'Engage brain before speaking': denk na voordat je iets zegt.
7. 'Choose your battles': strijd voor zaken die je echt de moeite waard vindt.
8. Doe niet alles alleen, maar vraag ook hulp van anderen.
9. Oefening baart kunst.
10. Geniet van elk moment en elk stukje succes.