Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF's Carine is een Kanjer van Goud

24 maart 2016

Dat de Nederlandse Carine Munting een Kanjer is, wisten wij bij UNICEF al lang. Komende zondag kun je dat met eigen ogen zien in een nieuwe aflevering van Kanjers van Goud op RTL4. In Zuid-Afrika zet Carine zich namens UNICEF in voor een betere toekomst voor kinderen. Postcode Loterij-ambassadeur Nicolette van Dam zocht haar op, verraste haar met een mooie cheque en 'kroonde' haar tot Kanjer van Goud.

Kinderen beschermen

Na jaren bij UNICEF in Nederland, werkt Carine (49) sinds september in Zuid-Afrika. In de aflevering van Kanjers van Goud op zondag 27 maart - RTL 4 om 23:40 uur - kijkt Nicolette van Dam mee over de schouders van Carine Munting (49). Samen bezoeken zij verschillende UNICEF-projecten, zoals een project om geweld tegen kinderen terug te dringen. De helft van alle kinderen in Zuid-Afrika heeft dagelijks te maken met geweld, door hun ouders bijvoorbeeld, op school of in hun leefomgeving.

Een ander groot probleem in het land is dat veel kinderen zonder vader opgroeien. In een plaats als de Eastern Cape is nauwelijks werkgelegenheid waardoor veel mannen wegtrekken. Ze laten vrouw en kinderen in armoede achter. Deze kinderen leven bij hun moeder, of als zij nog meer pech hebben, zelfs zonder moeder. Bijvoorbeeld omdat zij overleden is aan de gevolgen van aids. Ook zijn veel kinderen zelf hiv-geïnfecteerd. De ontwikkeling van deze kinderen lijdt hieronder, medische begeleiding blijft vaak uit, trauma's blijven onverwerkt en kansen voor de toekomst zijn zeer schaars.

Studieclub

Mensen als Carine zetten zich dagelijks in om deze situatie te keren, dit is samenwerking met lokale bewoners, medewerkers en partnerorganisaties. Zo kunnen kinderen in een Safepark bij Eastern Cape veilig spelen, er zijn lees- en studieclubjes, kinderen krijgen therapie voor onder andere traumaverwerking en zij leren te communiceren maar ook groentes te verbouwen. Ook worden er maatschappelijk werkers ingezet die gezinnen helpen bij de opvoeding van de kinderen. Ze komen uit dezelfde gemeenschap, kennen de problematieken en helpen opvoeders met de kinderen, het huishouden en het aanvragen van financiële vergoedingen.

Benieuwd naar het werk van UNICEF en Carine in Zuid-Afrika? Kijk dan zondag 27 maart om 23:20 uur op RTL4 naar Kanjers van Goud.

Carine Nicolette Zuid Afrika 01

Carine Nicolette Zuid Afrika Cheque 02

Zuid Afrika Groep Kinderen 03

Carine Meisje Zuid Afrika 04

Gerelateerd aan dit onderwerp