Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF Nederland in coalitie voor duurzame kleding en textiel

9 maart 2016

Vandaag presenteert een brede coalitie van brancheorganisaties, vakbonden, maatschappelijke organisaties en de overheid een convenant over internationaal verantwoord ondernemen in de kleding- en textielsector.

Dit is een belangrijke stap richting verantwoord geproduceerde kleding. Uniek aan dit convenant is dat het over de hele textielketen gaat. Over de voortgang komen regelmatige publieke rapportages.

De komende maanden verwacht de coalitie dat ten minste 35 bedrijven, die samen minimaal een derde van de omzet in Nederland vertegenwoordigen, zich bij hen zullen aansluiten. De betrokken organisaties zullen het convenant in juni ondertekenen.

Structurele aanpak van problemen

Over de grote problemen in de productie van textiel en kleding, zoals kinderarbeid, lage lonen, discriminatie van vrouwen en milieuvervuiling, is steeds meer bekend. Met dit convenant gaan bedrijven, brancheorganisaties, de overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties deze problemen gezamenlijk structureel aanpakken.

De coalitie bestaat uit:

 • de Nederlandse brancheorganisaties in kleding en textiel VGT, Modint en Inretail
 • de vakbonden FNV en CNV
 • de maatschappelijke organisaties Solidaridad, UNICEF Nederland, de Landelijke India Werkgroep, Stop Kinderarbeid Coalitie, Stichting Vier Voeters en de overheid

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking): "Met dit breed gedragen convenant zetten bedrijven en maatschappelijke organisaties een grote stap vooruit in de bestrijding van misstanden in de kleding en textielindustrie in ontwikkelingslanden. Dat is heel goed nieuws voor die mensen die nu nog te lange dagen maken, onder gevaarlijke omstandigheden, voor een te laag loon. Maar ook voor de industrie als geheel en voor de consument: iedereen wordt hier beter van."

De coalitie is overeengekomen om bij de productie van kleding en textiel in ontwikkelingslanden samen te werken aan:

 • bescherming tegen discriminatie
 • bescherming tegen kinderarbeid
 • bescherming tegen gedwongen arbeid
 • het bevorderen van vakbondsvrijheid
 • het realiseren van leefbaar loon
 • gezonde en veilige werkomstandigheden
 • vermindering van de milieu-impact en meer recycling
 • minder gebruik van water, energie en chemicaliën en minder chemisch afval en afvalwater
 • minder dierenleed

De rol van UNICEF

UNICEF zal als een van de maatschappelijke organisaties bij het convenant bedrijven helpen oplossingen te vinden voor problemen met kinderarbeid, kinderopvang, te lange werktijden van ouders waardoor ze niet voor hun kinderen kunnen zorgen, gezonde en veilige werkplekken voor zwangeren en moeders met jonge kinderen.

Een voorbeeld is het bestaande UNICEF-programma in Bangladesh, dat de kracht van de kledingsector wil gebruiken om minstens één miljoen kinderen en hun families uit de armoede te halen.

Bangladesh Textielindustrie

Mark Wijne, kinderrechtenexpert van UNICEF Nederland: "Lonen en werkomstandigheden in naai-ateliers moeten zodanig zijn dat arbeiders hun kinderen, zoals deze kinderen in Bangladesh, niet alleen in leven kunnen houden. Ze moeten hen ook een gezonde en veilige woonomgeving kunnen bieden en hen naar school kunnen laten gaan. Daar werken we met dit convenant naartoe."