Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

8 maart: Protestmars voor slachtoffers Boko Haram

7 maart 2016

In Nigeria zijn duizenden vrouwen en kinderen ontvoerd door Boko Haram. Twee jaar geleden werden er zelfs 276 schoolmeisjes in één keer ontvoerd.  UNICEF, International Alert en het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseren op Internationale Vrouwendag een protestmars tegen het geweld in Nigeria. 

Minister Ploumen: 'Het is belangrijk dat wij de duizenden ontvoerde meisjes en vrouwen door Boko Haram niet vergeten. Daarvoor is twee jaar geleden de actie Bring back Our Girls gestart. Gelukkig zijn er vrouwen en meisjes ontsnapt aan Boko Haram. Goed nieuws zou je denken! Tragisch genoeg pakt dat heel anders uit. Want ze worden niet geaccepteerd door hun familie, gewantrouwd door de gemeenschap en als 'besmet' gezien.'

#FutureforOurGirls

Speciale gast is Florence Ozor, een van de initiatiefnemers van de campagne #Bringbackourgirls die als eerste aandacht vroeg voor de ontvoerde meisjes en vrouwen. Met #FutureforOurGirls komt hierop een vervolg om de bevrijde vrouwen een hart onder de riem te steken. Nederland heeft organisaties met dit doel financiële ondersteuning aangeboden en is daarmee de vijfde donor van humanitaire hulp aan Nigeria. Daarnaast zijn ook middelen vrijgemaakt voor internationale organisaties als UNICEF en International Alert.

'Het geweld tegen meisjes en vrouwen moet stoppen'

'Het geweld tegen meisjes en vrouwen in Nigeria is een grove schending van mensenrechten. Dit moet stoppen', aldus Jan Bouke Wijbrandi, directeur van UNICEF Nederland. 'UNICEF doet er alles aan om slachtoffers te helpen weer te herstellen, met psychosociale hulp en medische zorg. Ook zorgen we ervoor dat meisjes zo snel mogelijk weer naar school kunnen.'

Harriet Lamb van International Alert: 'Vrouwen en meisjes die Boko Haram hebben overleefd, hebben onze steun nodig. Maar ook de gemeenschappen moeten we helpen hun angst te overwinnen. Opdat ze de vrouwen kunnen helpen hun leven weer op te bouwen en hun kinderen te accepteren. Zoals religieuze leiders in Nigeria zeggen: alleen met compassie en vergevingsgezindheid helen de littekens van een conflict.' 

10:30 uur bij ministerie van Buitenlandse Zaken

De protestmars begint 10.30 uur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, Bezuidenhoutseweg 67 en zal eindigen bij het hoofdkantoor van UNICEF Nederland, waar Ploumen en Harriet Lamb van International Alert onder leiding van Jorgen Raymann met de scholieren en studenten in gesprek gaan. Ook de Nigeriaanse campagneleider van #Bringbackourgirls, Florence Ozor, is aanwezig.

De crisis in Nigeria: wat is er nodig?

  • Geweld en seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen is een grove schending van rechten. Dit geweld moet stoppen.
  • Slachtoffers moeten kunnen herstellen van de gruwelijkheden. Daarvoor moet er meer psychologische en medische hulp komen.  
  • Slachtoffers moeten kunnen terugkeren in hun gemeenschap. Daarvoor moet er meer psychosociale hulp komen voor het slachtoffer, hun familie en de omgeving.

Rapport 'Bad Blood'

Wat doet UNICEF in Nigeria?

Door het geweld van Boko Haram zijn 2 miljoen mensen ontheemd in Noordoost-Nigeria, waarvan 57% kinderen. In de hele regio die is getroffen door het conflict (Nigeria, Tsjaad, Niger, Kameroen) kunnen 1 miljoen kinderen niet naar school.

UNICEF helpt ontheemden in kampen en bereikt mensen in nood in de communities door te ondersteunen bij:

  • Water en sanitaire voorzieningen
  • Basisgezondheidszorg
  • Opsporen en behandelen van ondervoeding bij kinderen
  • Onderwijs en psychosociale hulp via het onderwijs
  • Gespecialiseerde hulp voor kwetsbare kinderen: alleenstaande kinderen en kinderen die bij strijdende partijen zijn aangesloten en die bevrijd zijn.

Meer informatie

Gerelateerd aan dit onderwerp