Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Selectiedag UNICEF Jongerenpanel 2016

26 februari 2016

Een jaar lang meedenken én meebeslissen met UNICEF. Tijdens de selectiedag werden 10 jongeren geselecteerd voor het UNICEF Jongerenpanel 2016.

16 jongeren kwamen naar het UNICEF-kantoor om te leren over kinderrechten, na te denken over nieuwe activiteiten van UNICEF én een knallende presentatie neer te zetten. En dat allemaal met één doel: een plekje veroveren in het UNICEF Jongerenpanel van 2016. Het UNICEF Jongerenpanel bestaat uit 10 jongeren die een jaar lang meedenken en mee beslissen met UNICEF. Want wie anders weet wat belangrijk is voor kinderen dan jonge mensen zelf?

"Blijf altijd kritische vragen stellen"

Esther Polhuijs (UNICEF Nederland) opent de dag met een uitleg over kinderrechten en het werk van UNICEF. Want wat doet UNICEF voor vreemdelingenkinderen? En hoe zit het eigenlijk met de rechten van kinderen op de BES-eilanden? Algemeen directeur Jan Bouke Wijbrandi spreekt de groep vervolgens toe en benadrukt het belang van jongerenparticipatie: "Ik vind dat wij het oor moeten zijn dat naar kinderen en jongeren luistert. We moeten aan jongeren zelf vragen wat zij vinden van situaties. Bijvoorbeeld van de situatie rondom gevluchte kinderen in Nederland." Hij geeft de jongeren nog een nuttig advies mee: "Blijf altijd kritische vragen stellen en dan mag je ook verwachten dat je een goed antwoord krijgt."

Aan de slag

Na een inspirerende ochtend worden de jongeren aan het werk gezet. Ze krijgen de opdracht jongeren te betrekken, inspireren en activeren tijdens campagnes. In verschillende groepjes wordt de opdracht uitgewerkt. Er wordt groots gedacht: games, apps, social media, alles komt voorbij.

En dit zijn ze!

Na de selectiedag zijn er uit de groep van 16 jongeren 10 nieuwe toppers geselecteerd. Deze jongeren zullen dit jaar hun stem laten horen voor UNICEF:

- Veerle

- Kai

- Marlies

- Mathilde

- Zaza

- Femke

- Sammy

- Fleur

- Emma

- Eva

- Lees meer over de activiteiten van UNICEF voor kinderen en jongeren 

1E Selectie 7

Lara (UNICEF Jongerenpanel 2015): "Ik had het afgelopen jaar echt het gevoel dat er naar me geluisterd werd en dat er écht wat gedaan werd met mijn mening."

1E Selectie 6

1E Selectie 4

1E Selectie 8

1E Selectie 11

UNICEF Ambassadeur Ranomi Kromowidjojo sprak de jongerenpanelleden in spé toe over haar ambassadeurschap. Ze vertelde over haar indrukwekkende bezoek aan Brazilië. Hier bezocht ze onder andere een door UNICEF ondersteund kunst, sport en cultuurcentrum. Een plek waar Braziliaanse jongeren na school terecht kunnen zodat ze niet op straat belanden. En alle kansen krijgen hun talent te ontwikkelen.

Gerelateerd aan dit onderwerp