Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Tijd voor MAX: Ieder kind heeft recht op onderwijs

25 februari 2016

Op zondag 28 februari zendt MAX om 8.10 uur op NPO 1 een speciale aflevering van Tijd voor MAX uit. Het programma vraagt in deze uitzending aandacht voor het belang van goed onderwijs voor ieder kind. Goed onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind én van de samenleving. 

Te gast zijn onder anderen UNICEF-ambassadeur Paul van Vliet en Ina van Schagen. Ina steunt UNICEF en bezoekt voor Tijd voor MAX een onderwijsproject in Guinee Bissau, waar veel kinderen in armoede opgroeien en geen kans krijgen zich te ontwikkelen.

"Onderwijs verrijkt je leven"

Ina van Schagen is 72 jaar. Als kind al had ze een droom; ze wilde dolgraag juf worden. Maar toen ze 13 jaar was, moest ze van school om mee te helpen in de huishouding. "Ik kwam uit een groot gezin. Ik was de vierde dochter en daarna kwamen nog zes jongens. Het was een uitgemaakte zaak. Ik heb dat verschrikkelijk gevonden." Pas op latere leeftijd ging Ina alsnog naar de Moeder MAVO. Op haar 46ste kwam haar droom toch nog uit; ze werd juf. "Onderwijs heeft mij zoveel gebracht. Het geeft je zelfvertrouwen en verrijkt je leven. Dat gun ik ieder kind."

Niet naar school

In Guinee Bissau ervaart Ina in welke omstandigheden de kinderen daar leven en wat UNICEF doet om de armoedespiraal te doorbreken. Ze ontmoet de zevenjarige Bemvinda, een meisje dat als oudste kind in het gezin iedere dag moet werken op de markt en daardoor niet naar school kan. En Bemvinda is niet de enige. Veel kinderen wonen in afgelegen gebieden en helpen hun ouders om ervoor te zorgen dat er 's avonds iets te eten is. In Guinee Bissau gaat 44% van de kinderen niet naar school.

Wat doet UNICEF?

UNICEF zorgt ervoor dat er lesmaterialen komen, dat leerkrachten worden opgeleid, dat er lokalen worden bijgebouwd en dat ouders worden betrokken bij het onderwijs zodat hun kinderen de school ook afmaken. Kinderen die afgelegen wonen worden opgezocht en met hun ouders wordt gekeken hoe het kind toch naar school kan.

Een kind dat goed onderwijs volgt, creëert kansen voor de toekomst en krijgt kennis die kan worden doorgegeven aan volgende generaties. UNICEF streeft naar toegankelijk en goed onderwijs voor alle kinderen, want met goed onderwijs geef je kinderen de mogelijkheid om iets van hun leven te maken.

De uitzending is te zien op zondag 28 februari 2016 om 8.10 uur op NPO 1
.

 

Laat ze weer kind zijn

Vandaag zijn miljoenen kinderen op de vlucht voor oorlog en geweld. Nog meer kinderen zijn ondervoed. Of ziek. Of ze moeten noodgedwongen zwaar en gevaarlijk werk doen.  Laat ze weer kind zijn! Help ons helpen. Omdat er zoveel begint bij een kind.

Schermafbeelding 2016 02 19 Om 115045

Schermafbeelding 2016 02 19 Om 114946

Schermafbeelding 2016 02 19 Om 115015

Ina van Schagen steunt UNICEF en bezoekt voor Tijd voor MAX een onderwijsproject in Guinee Bissau, waar veel kinderen in armoede opgroeien en geen kans krijgen zich te ontwikkelen.

Gerelateerd aan dit onderwerp