Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF waarschuwt voor ernstige ondervoeding door El Nino

18 februari 2016

UNICEF waarschuwt dat bijna een miljoen kinderen noodhulp nodig hebben om acute ondervoeding tegen te gaan in Oostelijk en Zuidelijk Afrika.

De combinatie van twee jaar lang onregelmatige regen en droogte hebben gezorgd voor de meest krachtige El Niño in 50 jaar. Deze situatie brengt het leven van de meest kwetsbare kinderen in gevaar.

In de hele regio worden kinderen bedreigd door honger, watertekorten en ziekte. De situatie is verergerd door de stijging van voedselprijzen. Families nemen drastische maatregelen om henzelf te redden, zoals het overslaan van maaltijden en het verkopen van goederen zoals sieraden of vee.

"Het fenomeen El Niño zal afnemen, maar het effect op de levens van kinderen zal nog jaren te zien zijn," zegt Leila Gharagozloo-Pakkala, UNICEF-directeur voor Oostelijk en Zuidelijk Afrika. "De overheden reageren door beschikbare middelen in te zetten, maar dit is een ongekende situatie. Of kinderen dit overleven hangt af van de acties die we nu ondernemen."

Lesotho, Zimbabwe en de meeste provincies in Zuid-Afrika hebben de noodtoestand uitgeroepen. In Ethiopië hebben 10 miljoen mensen behoefte aan voedselhulp. Tegen het einde van het jaar zullen dat er 18 miljoen zijn.

UNICEF wijst op de volgende gevolgen van El Niño voor kinderen in de regio:

  • In Ethopië is twee seizoenen lang nauwelijks regen gevallen, waardoor bijna zes miljoen kinderen dringend voedselhulp nodig hebben. Ook neemt het schoolverzuim toe, omdat kinderen grotere afstanden moeten lopen op zoek naar water;
  • In Lesotho is een kwart van de bevolking in nood. De omstandigheden zijn extreem verergerd in een land waar al 34 procent van de kinderen wees is, 57 procent van de mensen onder de armoedegrens leeft en bijna één op de vier volwassenen leeft met aids;
  • In Zimbabwe worden naar schatting 2,8 miljoen mensen geconfronteerd met voedselonzekerheid. De droogte leidt tot watertekorten en de slecht functionerende waterputten verergeren het risico op de verspreiding van ziektes als diarree en cholera.
  • Malawi wordt geconfronteerd met de ergste voedselcrisis in negen jaar. 2,8 miljoen mensen (meer dan 15 procent van de bevolking) worden bedreigd door honger. In slechts twee maanden tijd zijn de gevallen van ernstige ondervoeding gestegen met 100 procent.
  • In Kenia zorgt de zware regenval door El Niño voor overstromingen en is de kans op cholera-uitbraken vergroot.
  • In Angola zijn naar schatting 1,4 miljoen mensen getroffen door zware weersomstandigheden en worden 800.000 mensen geconfronteerd met voedselonzekerheid.

Het VN-bureau voor humanitaire zaken (OCHA) schat dat het ongeveer twee jaar zal duren voordat de getroffen gebieden van de gevolgen van El Niño zullen zijn hersteld.

Elnino

In Oost- en zuidelijk Afrika dreigen enorme voedseltekorten door El Nino.

Gerelateerd aan dit onderwerp