Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Klaas van Kruistum nieuwe ambassadeur UNICEF Nederland

16 februari 2016

Tv-presentator en kandidaat van 'Wie is de Mol?' Klaas van Kruistum, verbindt zich vandaag als ambassadeur aan UNICEF Nederland. Hij begint zijn ambassadeurschap door een nieuwe les voor basisscholen te lanceren over de situatie van gevluchte kinderen in Nederland.

"We konden écht iets betekenen"

"Het is geweldig dat ik me op deze manier in mag zetten voor kwetsbare kinderen", zegt Van Kruistum. "Vorig jaar voerde ik samen met veel jonge kijkers in m'n programma Zapplive actie voor andere kinderen in nood en reisde ik naar Jordanië om verslag te doen van de problemen daar. We konden écht iets betekenen! Dat was een enorme stimulans om me aan hen te verbinden".

Gevluchte kinderen in Nederland

Van Kruistum begint zijn ambassadeurschap op de Marcusschool in Utrecht. Aan groep 7 geeft hij een speciaal ontwikkelde les over de situatie van gevluchte kinderen in Nederland. "UNICEF Nederland krijgt veel vragen van kinderen, ouders en scholen over dit thema dat ons allemaal raakt", vertelt Van Kruistum. "Daarom hebben we deze les ontwikkeld die nu voor elke basisschool beschikbaar is. We hopen dat het veel vragen van kinderen kan beantwoorden en dat het leidt tot meer inzicht en goede gesprekken in de klas."

De interactieve les leert de leerlingen over kinderrechten en over het leven van gevluchte kinderen in Nederland. Tijdens de les krijgen de kinderen de kans om Klaas vragen te stellen: "Waarom mogen sommige kinderen niet in Nederland blijven?""Hoe vluchten kinderen?" en "Naar welke landen vluchten ze?".

En op de vraag "Waarom word je ambassadeur van UNICEF?" antwoordt Klaas: "Ik vind het heel belangrijk dat het verhaal van kinderen wordt verteld. Ook deze kinderen moeten de kans hebben op een normaal leven. Dat is wat ik iedereen gun."

Ambassadeurs

UNICEF Nederland heeft met de komst van Klaas van Kruistum tien ambassadeurs. Andere ambassadeurs zijn Paul van Vliet, Monique van de Ven, Claudia de Breij, Ranomi Kromowidjojo, Edwin Evers, Sipke Jan Bousema, Jörgen Raymann, Trijntje Oosterhuis en Renate Gerschtanowitz.

"We hebben Klaas leren kennen als een man met enorme bevlogenheid voor kinderen", vertelt algemeen directeur Jan Bouke Wijbrandi. "Klaas zet zich al langer in voor UNICEF. Bovendien staat in zijn programma Zapplive de mening van kinderen centraal en laat hen ook nadenken over de situatie van kinderen wiens rechten geschonden worden. We zijn er trots op dat we op deze manier met hem kunnen samenwerken."

Gerelateerd aan dit onderwerp