Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF vraagt 2,8 miljard dollar voor noodhulp wereldwijd

26 januari 2016

UNICEF heeft 2,8 miljard dollar nodig om wereldwijd 43 miljoen kinderen te bereiken die opgroeien in humanitaire noodsituaties. Voor het eerst zal een kwart van de benodigde fondsen worden besteed aan onderwijs. 

Volgens UNICEF is het van cruciaal belang dat dit jaar meer kinderen toegang krijgen tot onderwijs. In het begin van 2015 gingen 4,9 miljoen kinderen in rampsituaties naar school. Doel is dat dit stijgt naar 8,2 miljoen kinderen in 2016. Daarvan is meer dan de helft van Syrische afkomst, verblijvend in Syrië zelf of in omringende landen. 

Cirkel van chronische crisis doorbreken

Miljoenen kinderen worden beroofd van een opleiding", zegt Afshan Khan, directeur noodhulpprogramma's van UNICEF. "Onderwijs is een levensreddende maatregel voor kinderen. Het geeft hen de kans te leren en te spelen en te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit van geweerschoten ​​en granaten, als is het maar voor even. Daarom wordt dit jaar een kwart van de fondsen die we nodig hebben bestemd voor onderwijs. Door kinderen en jongeren een opleiding te bieden hopen we dat ze perspectief krijgen op een betere toekomst voor zichzelf, hun familie en de samenleving. Op deze manier kunnen we de cirkel van chronische crisis doorbreken."

Er is simpelweg meer geld nodig 

De oproep van UNICEF voor fondsen is in 2016 verdubbeld ten opzichte van die van drie jaar geleden. Dat komt omdat simpelweg meer geld nodig is. Door conflicten en extreme weersomstandigheden zijn miljoenen kinderen uit hun huizen verdreven en blootgesteld aan ernstige voedseltekorten, geweld, ziekte en misbruik. Rampen en conflicten zorgen er ook voor dat veel kinderen niet naar school kunnen en vaak vele jaren onderwijs missen.

Ongeveer 1 op de 9 kinderen in de wereld woont op dit moment in conflictgebied. Deze kinderen hadden in 2015 twee keer zoveel kans om voor hun vijfde verjaardag te sterven aan vermijdbare oorzaken, vergeleken met kinderen die in veilige gebieden woonden.

Rampen door klimaatverandering 

Klimaatverandering is eveneens een groeiende bedreiging. Meer dan een half miljard kinderen wonen in gebieden met kans op overstromingen en 160 miljoen kinderen leven in gebieden waar extreme droogtes voorkomen. De El Niño weersomstandigheden versterken de risico's die deze kinderen lopen.

"Kinderen lijden buitenproportioneel"

Het aantal mensen dat gedwongen is te vluchten blijft groeien. Afgelopen jaar zochten al meer dan 1 miljoen vluchtelingen en migranten hun toevlucht in Europa. "In de afgelopen maanden heb ik met mijn eigen ogen gezien dat kinderen buitenproportioneel lijden, bijvoorbeeld in Burundi, het noordoosten van Nigeria en langs de migranten- en vluchtelingenroute in Europa", zegt Khan. "Over de hele wereld zijn miljoenen kinderen gedwongen hun huis te verlaten om geweld en conflict te ontvluchten. De wereldwijde vluchtelingencrisis is ook een beschermingscrisis voor kinderen op de vlucht. Deze kinderen lopen een verhoogd risico slachtoffer te worden van misbruik, uitbuiting en mensenhandel."

Noodhulp in 63 landen

UNICEF's Humanitarian Action for Children (HAC) oproep voor 2016 richt zich op 76 miljoen mensen in 63 landen.

  • Het grootste deel van de HAC appeal, namelijk 1,16 miljard dollar - wordt toegekend aan levensreddende hulp voor Syrië en de Syrische vluchtelingencrisis in Egypte, Irak, Jordanië, Libanon en Turkije. De belangrijkste behoeften zijn veilig water, inentingen, onderwijs en bescherming van kinderen.
  • UNICEF vraagt 30,8 miljoen dollar voor hulp voor de vluchtelingen- en migrantencrisis in Europa.
  • UNICEF vraagt 180 miljoen dollar voor kinderen in Jemen, waar bijna 10 miljoen kinderen dringend behoefte hebben aan noodhulp in een conflict dat inmiddels al een jaar voortduurt.
  • UNICEF heeft 25,5 miljoen dollar nodig om kinderen te beschermen in Burundi, een van de armste landen in de wereld, en om hulp te bieden aan Burundese vluchtelingen die zijn gevlucht naar Rwanda en Tanzania.
  • UNICEF ​​vraagt ​​ 188,9 miljoen dollar om te reageren op de humanitaire noden in Nigeria, Kameroen, Niger en Tsjaad. Hiermee kunnen de gevolgen van het geweld in het noordoosten van Nigeria worden aangepakt. 

UNICEF doet eveneens een beroep om ondergefinancierde noodsituaties, zoals de langdurige crises in Afghanistan, DR Congo en Soedan, te steunen. Voor al deze rampen was in 2015 minder dan 40 procent van de benodigde humanitaire fondsen beschikbaar.

Fondsen voor UNICEF worden ingezet voor onmiddellijke humanitaire respons, alsook voor werk op langere termijn om landen voor te bereiden op toekomstige rampen.

Onze humanitaire hulp in 2015

In 2015 bereikte UNICEF miljoenen kinderen met humanitaire hulp, waaronder 22,6 miljoen mensen met veilig water, 11,3 miljoen kinderen met vaccinaties tegen mazelen, 2 miljoen kinderen met behandeling voor ernstige ondervoeding, 2 miljoen kinderen met psychologische ondersteuning en 4 miljoen kinderen met basisonderwijs.

Waterpomp

Onderwijs

Meisje

Gerelateerd aan dit onderwerp