Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Rijmen over oorlog in Irak

15 december 2015

De 16-jarige Laeth is rapper. Zijn teksten gaan over wat hij elke dag ziet en meemaakt, ofwel: oorlog en onveiligheid.

Laeth woont al ruim een jaar samen met zijn oma in Harsham. In dit kamp, aan de rand van Erbil, verblijven ruim 1.400 Irakezen die binnen hun eigen land door het geweld op
drift zijn geraakt.

Voordat Laeth in Harsham terechtkwam, woonde hij in Mosul. Zijn vader is omgekomen, zijn moeder is er al een tijdje vandoor. Toch gaat het goed met hem. In een in het kamp door
UNICEF opgezet kindercentrum heeft hij zojuist samen met vrienden voor een enthousiast publiek opgetreden. Het onderwerp: het voorkomen van cholera. "Ik voel me geweldig," zegt hij. "Alles ging perfect."

De jonge Irakees heeft zich ondergedompeld in het sociale leven van Harsham. Samen met zijn vrienden heeft hij een vrijwilligersorganisatie opgezet, die kwetsbare gezinnen in het kamp
helpt. "We zijn hier allemaal ontheemd," zegt hij, "dus daarom helpen we elkaar."

Op YouTube

Laeth is begonnen met rappen toen hij in Harsham kwam wonen. "Het helpt me om grip te krijgen op alles wat ik meemaak. Als ik in het kamp rondloop en zie hoe de mensen hier leven, krijg ik daar inspiratie van." Het opnemen en mixen van de raps gebeurt met zijn mobiele telefoon. Laeths' vriend Rami helpt hem daarbij. Het resultaat zetten ze op hun kanaal op YouTube.

De oorlog heeft Laeth kansen ontnomen. Hij heeft vier jaar onderwijs gemist, omdat zijn vader - die lid was van de veiligheidstroepen - vanwege bedreigingen met zijn gezin voortdurend moest verhuizen. Nu mag hij niet meer naar school, omdat hij volgens de onderwijsinstanties te oud is. "Dat vind ik vreselijk," zegt hij. "Het geeft een rotgevoel als je iets heel graag wilt, er je best voor doet en dan hoort dat je niet mag meedoen." Maar Laeth geeft de hoop niet op en is nu op zoek naar iemand die hem Engels kan leren. Ook helpen UNICEF's partner Terre des Hommes en de staf van het kamp hem bij het ontwikkelen van zijn creatieve talenten.

De rapper blijft zich intussen ook inzetten voor de rechten van kinderen. "De situatie in Irak is voor hen slecht. Elke dag komen hier kinderen om. Iemand moet hen redden, want zij zijn onschuldig."

Laeth

De 16-jarige Laeth woont in vluchtelingenkamp Harsham, vlakbij de Iraakse stad Erbil.

Laeth voorstelling

Laeth in actie tijdens een voorstelling over het voorkomen van cholera in een door UNICEF opgezet kindercentrum.

 

Gerelateerd aan dit onderwerp