Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Op een schoen door Europa

10 december 2015

De vluchtelingenkinderen die door Europa trekken, zijn vaak niet gekleed op de winter. UNICEF en zijn partners kopen daarom bergen warme kleding in.

Bij het treinstation in het Servische plaatsje Sid staat een rij bussen. De passagiers die uitstappen zijn allemaal vluchtelingen. Ze gaan in de rij staan, zodat de politie hun papieren kan controleren. Het is een paar graden boven nul en vooral de kinderen hebben het koud. Een jongetje, een baby is het eigenlijk nog, zit op de grond. Hij draagt een versleten schoentje, z'n andere voet is bloot.

De overgang van de Syrische warmte naar de Servische kou is voor veel vluchtelingen te groot. Hun kleren zijn zomers en dun, of vallen door de lange reis die ze hebben gemaakt simpelweg uit elkaar. Weihu Wang hoort bij de hulpverleners die de kinderen in de rij warm aankleden. Ze is in dienst van World Vision, een van de organisaties waarmee UNICEF bij de hulp aan de vluchtelingen samenwerkt. "Alleen al vandaag heb ik drie kinderen geholpen die geen behoorlijke schoenen of sokken aan hadden," vertelt ze. "Zo kunnen ze erg ziek worden. Ze hebben natuurlijk ook nog eens een lange, zeer vermoeiende reis achter de rug en krijgen niet goed te eten. Pasgeboren baby's overleven de reis soms niet. Pas geleden overleed hier nog een kind van maar acht dagen oud."

Drie op de tien is kind

De Europese organisatie voor humanitaire hulp en civiele bescherming (ECHO) heeft 2 miljoen euro vrijgemaakt voor hulp aan kinderen die door Servië en Macedonië trekken. De reden wordt duidelijk als je naar de cijfers kijkt. Van de ongeveer 400.000 vluchtelingen die in de afgelopen vier maanden gebruikmaakten van deze zogenaamde Balkanroute, was drie op de tien kind. Ze zijn dus met veel. UNICEF en zijn partners kopen met het geld voor hen winterkleding, schoenen, dekens en voedsel in. Ook kan UNICEF ruimtes inrichten waar moeders in alle rust hun baby's borstvoeding kunnen geven en kindvriendelijke ruimtes creëren. Daar is het lekker warm en kunnen kinderen spelen en tot rust komen.

Het jongetje met de ene schoen hoeft gelukkig niet langer kou te lijden. Hulpverleners trekken hem dikke sokken en stevige schoenen aan. Andere kinderen krijgen dikke winterjassen en hun ouders zijn daar erg blij mee. "De reis was ontzettend zwaar. Mijn dochter had het vreselijk koud en is onderweg ziek geworden," zegt Jafar Habibi, een kleermaker uit Afghanistan. Het meisje in kwestie speelt intussen vrolijk in de kindvriendelijke ruimte in een motel in Adasevci, dichtbij de Kroatische grens. De Servische regering heeft het leegstaande motel aangewezen als opvangplek voor vluchtelingen. Ook Ghaliya, de tienjarige dochter van de Syrische Ibrahim, kan zich daar voor even verliezen in wat ze liefste doet: schilderen. "Ik zou willen dat op veel meer plekken dit soort ruimtes waren," zegt Ibrahim. "Ze is een heel goede leerling, maar nu kan ze nergens naar school."

Reddingsvest

In de kindvriendelijke ruimte lopen specialisten rond die kinderen en hun families helpen bij het verwerken van hun ervaringen. Volgens Weihu Wang is deze hulp echt nodig. "Kinderen maken onderweg vreselijke dingen mee. Ik ontmoette bijvoorbeeld laatst een tienjarig jongetje, dat met een bootje naar Griekenland was gekomen. Het reddingsvest dat hij droeg, heeft hij volgens zijn moeder sindsdien niet meer durven uitdoen. Met hulp van een psycholoog kan hij leren omgaan met de stress van de afgelopen tijd. Maar het zal wel even duren voordat hij er weer bovenop is."

12215Migibc1

Een gezin arriveert bij het opvangcentrum voor vluchtelingen in Adasevci in Servië. Vanaf hier nemen ze de trein naar Kroatië.

12215Migibc2

Ook Muhamed uit Syrië kreeg warme kleren van UNICEF.

12215Migibc3

Spelen in de kindvriendelijke ruimte in het motel in Adasevci.

Gerelateerd aan dit onderwerp