Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Wereld Aids Dag: Steun Postcode Loterij van levensbelang

1 december 2015

Op Wereld Aids Dag, bedanken wij UNICEF Nederland, alle deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Want alle deelnemers aan de Postcode Loterij dragen bij aan onze wereldwijde strijd tegen aids. Vooral tieners hebben onze hulp hard nodig.

 

Want alle deelnemers aan de Postcode Loterij dragen bij aan onze wereldwijde strijd tegen aids. Vooral tieners hebben onze hulp hard nodig.

Een van de stille rampen als het gaat om hiv en aids vindt plaats onder zwerfjongeren in de Oekraïne. Dankzij extra steun van de Nationale Postcode Loterij is de zorg rondom jongeren met hiv enorm verbeterd. Jongeren in de risicogroep, zoals straatjongeren die drugs gebruiken en tienermoeders, hebben betere opvang gekregen en betere toegang tot hiv-testen en aidsremmers.

Wereldwijd staat Oekraïne op de vijfde plaats als het gaat om het aantal nieuwe hiv-infecties. Iedere dag worden 57 mensen met hiv gediagnosticeerd en 11 mensen overlijden aan de gevolgen van aids. Met name jongeren die op straat leven en drugs gebruiken lopen het risico om geïnfecteerd te worden met hiv, dit komt met name door hun risicovol gedrag (drugs gebruik en prostitutie).

Met de steun van de Nationale Postcode Loterij heeft UNICEF zich de laatste jaren ingezet voor opvang van straatjongeren door middel van voorlichtingscampagnes, verbetering van de toegang tot hiv-testen en toegang tot aidsremmers. In 2011 wist slechts een op de drie jongeren hoe je jezelf tegen hiv kunt beschermen, inmiddels weet een op de twee jongeren hoe je hiv kunt voorkomen. In de steden Odessa, Mykolayv en  Kiev is het aantal kwetsbare jongeren die een hiv- test heeft gehad met meer dan 2.5 keer toegenomen- (van 30 procent  in 2011 tot 70 procent  in 2014). De situatie van de jongeren die op straat leven en drugs gebruiken, blijft echter een grote zorg voor UNICEF.

Om die reden zijn we extra dankbaar voor de structurele steun van de Nationale Postcode Loterij zodat we ons onverminderd kunnen blijven inzetten voor het beschermen van kinderen tegen hiv en aids.

Samen maken we hét verschil! 

Gerelateerd aan dit onderwerp