Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF beschermt vluchtelingen tegen Europese winter

1 december 2015

We willen kinderen en hun families overal waar dat nodig is helpen met dekens, kleding, voedsel, water en bescherming.

Zelfs nu de winter invalt, neemt de stroom vluchtelingen en migranten die aankomt in Europa niet af. Het aantal vrouwen en kinderen onder hen is in de afgelopen maanden toegenomen, net als de groep alleenstaande kinderen en jongeren.

UNICEF helpt kinderen die alleen of met hun familie naar Europa komen. We beschermen hen en vangen hen op in kindvriendelijke centra in Macedonië, Servië en Kroatië waar ze kunnen spelen en bijkomen van hun ervaringen. Ook zorgen we voor goede voeding, schoon water en warme kleding. Daarnaast adviseren we regeringen hoe ze vluchtelingenkinderen kunnen opvangen en helpen.

Flexibele hulp

Hoe het verder gaat met de groepen mensen die onderweg zijn, is afhankelijk van allerlei factoren. De winter kan hun reis vertragen, of hen zelfs dwingen om langer op één plek te blijven. Ook maatregelen van landen (denk aan gesloten grenzen) beïnvloeden de routes die vluchtelingen en migranten nemen. We willen daarom onze hulp uitbreiden naar andere Europese landen en flexibel kunnen inspelen op de actuele situatie. Plannen daarvoor zijn bijna afgerond.

Intussen veranderen de kindvriendelijke centra in samenwerking met VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, het Rode Kruis en de Rode Halve Maan in volwaardige opvangcentra. Zij bieden steeds meer hulp op allerlei gebieden. Om duizenden kinderen en volwassenen te wapenen tegen de winterkou, kopen we bovendien onder meer dekens, winterkleding en -schoenen in. Ook leggen we voorraden hygiënepakketten aan, met daarin bijvoorbeeld zeep, shampoo en tandpasta.

Syrie Winter

Met de winter voor de deur hebben vluchtelingenkinderen dringend warme kleding nodig.

Syrie Unfair

UNICEF Internationaal lanceerde op 20 november, de Dag voor de Rechten van het Kind, de campagne #FightUnfair (Bestrijd Onrecht). Met deze hashtag activeerden UNICEF-ambassadeurs als Orlando Bloom, Sir Roger Moore en Shakira hun achterban op de sociale media. Ze vroegen zo aandacht voor het feit dat de wereld voor bijvoorbeeld kinderen die op de vlucht zijn nog steeds een zeer onrechtvaardige plek is. 

Gerelateerd aan dit onderwerp