Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Aantal kindbruiden in Afrika tegen 2050 meer dan verdubbeld

25 november 2015

Het aantal kindbruiden in Afrika zal in 2050 toegenomen zijn tot 310 miljoen als gebruiken niet flink veranderen. Op dit moment zijn er 125 miljoen kindbruiden.

Het rapport van UNICEF, A Profile of Child Marriage in Africa, wijst op een trage afname van het aantal kindbruiden. Maar omdat de verwachting is dat het aantal meisjes in Afrika de komende decennia zal stijgen van 275 miljoen naar 465 miljoen in 2050, neemt het totaal aantal meisjes dat jong (moet) trouwen toe. 

Meer kindbruiden dan in Zuid-Azië

In alle andere delen van de wereld zijn er door de demografische trends en sociologische ontwikkelingen elk jaar minder kindbruiden. Tegen 2050 zal Afrika Zuid-Azië ingehaald hebben als de regio met het hoogste aantal vrouwen tussen de 20 en 24 jaar oud die als kind zijn getrouwd. 

"Protesteren heeft geen zin"

"Als je in Niger als meisje wordt geboren zijn je kansen op een goed bestaan klein," concludeert onze collega Krista van den Berg na een intensieve reis door het Afrikaanse land. Ze spraken meisjes wier ouders zonder inspraak een veel oudere man voor hen kozen en die met school moesten stoppen vanwege het huwelijk.

"Protesteren heeft geen zin voor een meisje, hebben ze van jongs af aan geleerd, dus ze houden zich stil."

Minder kansen in het leven

Wanneer meisjes jong trouwen neemt hun vooruitzicht op een gezond en succesvol leven vaak drastisch af. Kindbruiden hebben minder kans om school af te maken en meer kans om slachtoffer te worden van geweld of het oplopen van hiv. Kinderen van tienermoeders hebben een hoger risico om tijdens of kort na de geboorte sterven omdat ze lichamelijk niet volgroeid genoeg zijn voor de bevalling. Daarnaast hebben kindbruiden vaak niet de vaardigheden die nodig zijn voor een betaalde baan.

In Afrika daalde het percentage jonge vrouwen die als kind trouwden van 44 procent in 1990 naar 34 procent vandaag. De vooruitgang die geboekt wordt is zeer ongelijk. De kans dat een meisje uit de laagste inkomensgroep zal trouwen als kind is vandaag net zo groot als 25 jaar geleden.

Campagne tegen kindhuwelijken 

De Afrikaanse Unie lanceerde in mei een continentbrede campagne om de praktijk van kindhuwelijken tegen te gaan. Overheden hebben afgesproken om de drempel te verlagen tot geboorteregistratie, de kwaliteit van het onderwijs en gezondheidszorg te verhogen en wetten op het vlak van meisjesrechten te versterken en te handhaven, om zo het aantal kindhuwelijken tegen te gaan.

Scherpere focus op armste meisjes

"Het grote aantal meisjes dat als kind moest trouwen - en wat dit betekent in termen van een verloren jeugd en verbrijzelde toekomst - onderstreept de urgentie van een verbod op de praktijken van kindhuwelijken voor eens en altijd," aldus UNICEF-directeur Anthony Lake. "De cijfers maken ook duidelijk dat het stoppen met kindhuwelijken een veel scherpere focus vereist op het bereiken van de armste en meest gemarginaliseerde meisjes met kwalitatief goed onderwijs en een groot aantal andere beschermende diensten. Hun leven en de toekomst van hun gemeenschappen zijn in het geding. Elke kindbruid is een individuele tragedie. Een toename van het aantal kindhuwelijken is ontoelaatbaar."

fightunfair1

fightunfair2

fightunfair3