Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Nathalie Korthuis (14) wint Kinderrechtenprijs Talent voor Taal 2015

20 november 2015

De middelbare scholieren Lloyd Koopman en Romy van Dongen hebben vandaag, op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, de eerste prijs van schrijfwedstrijd Talent voor Taal gewonnen. De UNICEF Kinderrechtenprijs ging naar Nathalie Korthuis (14) uit Venlo.

 

Lloyd Koopman (13, Amsterdam) deed mee in de leeftijdscategorie 12 t/m 14 en Romy van Dongen (17, Waalwijk) in de categorie 15 t/m 18. Hun verhalen zijn door de juryleden Renate Gerschtanowitz, Mano Bouzamour, Meester Bart en Erik Jonk (chef Entertainment dagblad Metro) geselecteerd uit bijna 2600 inzendingen. De twee winnende schrijvers mogen met de hele klas naar een musical naar keuze aangeboden door Stage Entertainment Nederland. Daarnaast zien zij ook hun verhaal gepubliceerd in dagblad Metro.

UNICEF Kinderrechtenprijs

Dit jaar reikte Talent voor Taal in samenwerking met UNICEF de UNICEF Kinderrechtenprijs uit voor een verhaal waarin op een bijzondere manier aandacht is besteed aan kinderrechten. Deze prijs ging naar Nathalie Korthuis (14) uit Venlo. De winnaars kregen de prijzen vanmorgen uitgereikt op Paleis Soestdijk in Baarn.

De jury over Het hek van Lloyd Koopman: 'De jury was zeer geraakt door het verhaal van Lloyd. Hij heeft voor een spannend perspectief gekozen in een verhaal over een jonge vluchteling die de trein mist en dit in mooie details uitgewerkt. Het verhaal omschrijft meesterlijk een moment waarin veel gebeurt en veel emoties zitten.'

En over Buitenspel van Romy van Dongen: 'Buitenspel is goed doordacht en legt mooie kruisverbanden met de belevingswereld en dromen van jonge vluchtelingen en die van jongeren in Nederland. De jury heeft veel lof voor Romy's schrijfstijl en wil graag meer van haar horen.'

'Leef je droom'

Alle scholieren van Nederland tussen de 12 en 18 jaar werden uitgenodigd een verhaal in te sturen rond het thema 'Leef je droom', ontleend aan het thema van de Maand van de Geschiedenis 2015 'Tussen droom & daad' en het verhaal van Billy Elliot. De schrijfwedstrijd heeft als doel om jongeren in aanraking te laten komen met lezen, schrijven en verhalen vertellen, variërend van vmbo-ers tot gymnasiasten, van jongeren die moeite hebben met schrijven tot schrijvers in de dop. Dit jaar werden bijna 2600 verhalen ingezonden en het niveau van de verhalen was dit jaar uitzonderlijk hoog. De onderwerpen varieerden in tijd en plaats, maar het meest gebruikte thema was de vluchtelingenproblematiek. De verhalen laten zien hoe betrokken jongeren zijn en hoe goed ze zich kunnen inleven in de levens van kinderen en jongeren elders op de wereld. Talent voor Taal is de grootste schrijfwedstrijd voor scholieren in Nederland.