Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Jongeren van vandaag praten mee over de wereld van morgen

19 november 2015

Jongeren van vandaag praten mee over de wereld van morgen: "Wij zijn de toekomst!" De wereld van 2030, dat is hun wereld. "Het is niet het probleem van de overheid, van de grote mensen, maar van onszelf!"

 

De wereld van 2030, dat is hun wereld. "Het is niet het probleem van de overheid, van de grote mensen, maar van onszelf!"

Jongeren laten hun stem horen

Vol vuur bespraken twintig jongeren tussen 11 en 23 jaar hun oplossingen voor armoede, klimaat en educatie. De Child Friendly Agencies van Nederland (Defence for Children-ECPAT, Plan Nederland, Save the Children, SOS Kinderdorpen, UNICEF Nederland en World Vision) verzamelden deze twintig jongeren om daarmee hun stem te kunnen laten horen. Want de nieuwe, duurzame ontwikkelingsdoelen die zijn gelanceerd, zijn bedacht en geschreven door volwassenen. Volwassenen zoals Mark Rutte (48 jaar). Maar deze zogeheten Sustainable Development Goals (SDG's), die gaan vooral de jongeren van vandaag aan.

Geen liefde is armoedig

De jongeren bleken niet alleen ontzettend creatief, ze konden ook goed nadenken over een plan van aanpak. "Eerst moeten we het probleem goed omschrijven, dan kunnen we nadenken over de oplossing." Ze namen zichzelf als ijkpersoon, maar noemden ook andere voorbeelden uit de maatschappij. Zoals het feit dat in elke schoolklas drie kinderen zitten die niet kunnen trakteren. Of dat biologisch vlees veel te duur is voor een student. En dat de maximumleeftijd voor jeugdloon naar beneden moet, omdat studenten anders niet voor zichzelf kunnen zorgen. "De studiefinanciering is nu immers ook al afgeschaft." Daarnaast wisten ze grote indruk te maken op de begeleiders van de dag: "Waarom praten we alleen over geld? Is het ook geen armoede als je zonder liefde moet opgroeien?" En ze boden oplossingen: "Je moet vergelijkingen maken die indruk maken: vertel dat het een dag per week geen vlees eten, evenveel bijdraagt aan het milieu als een jaar lang geen auto rijden."

In gesprek met de Tweede Kamer

De jongeren schrijven na deze brainstormsessie een brief aan de Tweede Kamerleden met oplossingen die haalbaar zijn en die over jongeren gaan. Dat zijn de Kamerleden die over de SDG's gaan, zoals Roeland van Laar van de PvdA. De brief met oplossingen zullen de jongeren met hem en zijn buitenlandcommissie bespreken. Doel: stemmen van jongeren moeten gehoord worden want er moet echt wat worden gedaan aan de wereld van morgen. "Wij zijn de toekomst! Het is niet het probleem van de overheid, van de grote mensen, maar van onszelf."


Over de Child Friendly Agencies

De leden van de Child Friendly Agencies hebben hun krachten gebundeld om jongeren in Nederland een stem te geven. Een stem over de nieuwe, duurzame ontwikkelingsdoelen die worden gelanceerd. De boodschap van de Child Friendly Agencies is: weeg vooral deze stemmen mee in het debat over de toekomst die jongeren aangaat, het gaat over hun wereld en de wereld die zij willen. Dus betrek jongeren bij het debat. Zo zouden jongeren in eigen taal moeten worden geïnformeerd en zouden ze moeten worden uitgedaagd bij het behalen van de duurzame doelen.


De alliantie Child Friendly Agencies Nederland is opgezet in 2015, in het kader van de Sustainable Development Goals 2015. De Child Friendly Agencies bestaat uit: Defence for Children-ECPAT

 

SDG2 340

SDG Jongeren 340

 

SDG Jongeren 2 340

Gerelateerd aan dit onderwerp