Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hoe minder toiletten, hoe meer ondervoeding

19 november 2015

Op World Toilet Day tonen UNICEF, USAID en de Wereldgezondheidsorganisatie aan dat er een direct verband is tussen het wereldwijde gebrek aan toiletten en ondervoeding.

Vandaag - op World Toilet Day - vragen de Verenigde Naties aandacht voor de 2,4 miljard mensen die niet beschikken over goede sanitaire voorzieningen. Van hen moet bijna 1 miljard zelfs hun behoefte buiten doen.

Dit jaar draait World Toilet Day niet alleen om het gebrek aan goede toiletten, maar ook om de gevolgen daarvan. Uit het rapport 'Improving Nutrition Outcomes with Better Water, Sanitation and Hygiene' van UNICEF, USAID en de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt namelijk dat er een direct verband bestaat tussen het ontbreken van sanitaire voorzieningen en het aantal gevallen van ondervoeding. Vooral als mensen hun behoefte buiten doen, is de kans groot dat ze anderen besmetten met diarree en darmparasieten. Met name kinderen jonger dan twee jaar krijgen in dit soort omstandigheden vaak diarree. Doordat hun lichaam door deze ziekte geen voedingsstoffen kan opnemen, raken ze ondervoed en is de kans groot dat ze overlijden. Ook darmparasieten zijn verantwoordelijk voor de wereldwijde hoge ondervoedingscijfers. Zo veroorzaakt de haakworm bloedarmoede bij zwangere vrouwen, die daardoor baby's met ondergewicht ter wereld brengen.

Nigeria: 150.000 sterfgevallen per jaar

Het rapport besteedt speciale aandacht aan Nigeria. Elk jaar overlijden in dit land 150.000 kinderen aan de gevolgen van diarree, die op zijn beurt wordt veroorzaakt door het grote gebrek aan schoon water en toiletten in dit land. Daardoor zijn ook ruim 7 miljoen kinderen ondervoed, zodat ze achterblijven in de groei.

Nigeria staat er wat sanitaire voorzieningen betreft dus slecht voor, maar het doet wel zijn best om daarin verandering te brengen. "In 2008 hadden maar vijftien dorpen het doen van de behoefte in de openlucht in de ban gedaan. Dankzij inspanningen van onder meer de Nigeriaanse regering, de EU en UNICEF zijn dat er nu al meer dan 12.000," zegt Jean Gough, directeur van UNICEF Nigeria. "We blijven samenwerken met gemeenschappen en moedigen hen aan om toiletten te bouwen van lokale materialen." Volgens Gough kost dat bijna niets. "Met een investering van slechts 1 euro per persoon per jaar, kunnen over tien jaar alle Nigerianen gebruikmaken van een toilet."

World Toilet Day

Jongens maken de toiletten schoon van een basisschool in Kadadaba (Nigeria).

Gerelateerd aan dit onderwerp