Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF probeert cholera-uitbraak in Irak te stoppen

10 november 2015

In Irak zijn al meer dan tweeduizend mensen ziek door cholera. Een vijfde van hen is kind. UNICEF doet er alles aan om verdere verspreiding van deze ziekte te voorkomen.

UNICEF helpt de Iraakse bevolking in samenwerking met de overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie. We delen schoon water en waterzuiveringsmiddelen uit, behandelen zieken en voeren een nationale voorlichtingscampagne, zodat de bevolking weet hoe ze zich tegen cholera kan beschermen.

De cholera-uitbraak begon half september en wordt veroorzaakt door de onveilige situatie in het land. Ontheemde Irakezen wonen in vaak slechte hygiënische omstandigheden dicht op elkaar in kampen. Ook de hevige regen van eind oktober werkt een snelle verspreiding van de ziekte in de hand. Verschillende delen van het land zijn onder water komen te staan, zodat riolen overstroomd zijn geraakt. Dat gebeurde bijvoorbeeld vlakbij Bagdad, waar 65.000 ontheemde Irakezen in kampen wonen.

"De kans is helaas groot dat cholera zich nog verder in Irak zal verspreiden," zegt Peter Hawkins, directeur van het UNICEF-kantoor in Irak. "Vooral kwetsbare en ontheemde gezinnen met kinderen lopen het risico ziek te worden. Daarom moeten we snel handelen."

De hulp van UNICEF tot nu toe:

  • We hebben 37.000 flesjes water uitgedeeld.
  • Met vrachtwagens brengen we per dag 100.000 liter water (genoeg voor 5.000 mensen) naar de bevolking toe. 
  • We plaatsen in dorpen watertanks, waarin genoeg water zit voor 15.500 mensen.
  • We hebben water- en hygiënekits (met daarin onder meer waterzuiveringsmiddelen en zeep) uitgedeeld aan 44.250 gezinnen.
  • We hebben 1,3 miljoen waterzuiveringstabletten voor gezinnen en 1000 tabletten voor het zuiveren van water in de 'dorpstanks' verspreid.
  • De gezondheidsautoriteiten van Irak hebben van ons 820.000 zakjes ORS gekregen waarmee ze kunnen voorkomen dat zieken als gevolg van cholera uitdrogen.
  • Op bijvoorbeeld scholen, sociale media, sms'jes, billboards en via huisbezoeken krijgt de bevolking voorlichting over het voorkomen van cholera.

Ondanks al deze hulp heeft UNICEF niet genoeg geld om de cholera-uitbraak in Irak te kunnen bedwingen. Het tekort bedraagt 12,7 miljoen dollar.

 

 

Irak Cholera 1

In vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak legt de Syrische vluchteling Elhani aan een meisjesklas uit hoe ze hun handen moeten wassen. Zo kunnen ze zichzelf beschermen tegen cholera en andere ziekten.

Irak Cholera 2

De tienjarige Rogina mag aan de jongensklas laten zien hoe je je handen goed wast.

Gerelateerd aan dit onderwerp