Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

In een opblaasboot naar Griekenland

6 november 2015

Het aantal vluchtelingen dat via Griekenland andere West-Europese bestemmingen wil bereiken, is ongekend. Ook kwamen nog nooit zoveel aantal vluchtelingen via de zee aan.

Dit jaar waren het er al meer dan een half miljoen. In september alleen waren het er meer dan 153.000.

Ongekend aantal vluchtelingen

Meer dan 27.500 mensen zijn op de Egeische eilanden aangekomen en met name het eiland Lesbos ziet golven vluchtelingen letterlijk stranden. In totaal vroegen 110.000 kinderen asiel aan tussen januari en juli 2015, dit zijn er gemiddeld 18.000 per maand. Vrijwilligers dragen kinderen aan wal vlakbij het plaatsje Mithymna.

Hulpverleners spelen grote rol

De gevaarlijke tocht over de Middellandse zee brengt zowel enorme fysieke als mentale consequenties met zich mee.  Hulpverleners, zowel uit Griekenland als uit andere landen, spelen een grote rol in het bijstaan van de aangekomen vluchtelingen. Behalve dat zij hen van basis spullen als noodhulpdekens, droge kleding voorzien, bieden zij de aangekomen vluchtelingen ook emotionele steun.

Ondanks de onzekerheden en de gevaren die voor hen liggen, zijn veel vluchtelingen bereid om het risico te nemen om naar West-Europa te komen. Ze komen aan per boot en nemen nauwelijks de tijd om bij te komen voordat ze hun reis lopend vervolgen. 

Aankomst 340

Vrijwilligers aan de kust ontvangen de vluchtelingen die in een opblaasboot aankomen, vlakbij Skala Eressos, een plaats op Lesbos.

Kinan Kadouni 340

 

Ali Abdul 340

 "…we zijn in Griekenland aangekomen" de 17-jarige Ali Abdul-Halim belt met zijn ouders in Libanon. Ali en zijn broertje Ahmad zijn voor hun eigen veiligheid naar Europa gestuurd door hun ouders.

Warmtedeken 340

Aan de kust vlakbij Mithyma houden hulpverleners de net aangekomen kinderen warm met een speciale thermodeken. Ook krijgen ze eten en water om aan te sterken na de gevaarlijke overtocht.