Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Spelen als therapie

3 november 2015

In de Syrische stad Latakia wonen duizenden kinderen noodgedwongen in een stadion. UNICEF geeft hen psychosociale hulp, zodat ze hun ervaringen beter kunnen verwerken. Het gaat daarbij niet alleen om praten, merkt UNICEF-medewerker Yasmine Saker.

Als we bij het stadion in Latakia aankomen, staan tientallen kinderen ongeduldig op ons te wachten. Ze verwelkomen ons met luid geschreeuw, geklap en gezang en mijn collega en ik kunnen elkaar amper verstaan. De kinderen vragen hoe we heten en vervolgens roepen ze: "We houden van u mevrouw Rima, we houden van u mevrouw Yasmine!" Ik had niet verwacht dat deze kinderen, die zoveel verschrikkingen hebben meegemaakt, nog zoveel liefde, vertrouwen en hoop in zich hebben.

De West-Syrische havenstad Latakia is relatief veilig en daarom zijn duizenden Syriërs hiernaartoe gevlucht. In het stadion alleen al wonen meer dan 1300 gezinnen, waaronder 3500 kinderen. UNICEF geeft hier samen met zijn partners psychosociale hulp aan kinderen tussen de 5 en 18 jaar. Ze praten over hun ervaringen, sporten, tekenen, knutselen, dansen en doen spelletjes. Dat is niet alleen maar leuk, het helpt hen ook bij het verwerken van hun vaak vreselijke ervaringen.

Gegiechel

In de enorme hal van het stadion weerklinkt het gelach en gegiechel van de kinderen. Vrijwilligers delen hen in groepjes in en leggen uit wat ze gaan doen. Er hangt een opperbeste stemming, maar tot voor kort ging het er in het stadion een stuk minder vrolijk aan toe, vertelt Manal. Volgens deze vrijwilliger van de Syrische afdeling van de Rode Halve Maan waren veel kinderen overstuur omdat ze hun thuis waren kwijtgeraakt. "Het duurde een tijdje voordat ze zich hadden aangepast aan de nieuwe situatie en zich voor ons konden openstellen. De activiteiten helpen hen daarbij. Zo kunnen ze beter verwerken wat ze hebben meegemaakt."

We zitten in een grote cirkel op de grond en bespreken de dromen van de kinderen. De elfjarige Nagham wordt later binnenhuisarchitect. "Ik wil dat alle huizen net zo mooi worden als mijn huis in Aleppo," zegt ze. Ze is al aan het oefenen en maakt kleine bloempotten van gekleurd papier. Ze lijken op de potten die bij haar thuis op het balkon stonden. Seedra van negen verkondigt dat ze later journalist wordt. "Ik wil namelijk alle kinderen in de wereld vertellen wat er in Syrië gebeurt."

Sinds het begin van dit jaar heeft UNICEF meer dan 300.000 kinderen in Syrië kunnen helpen met psychosociale hulp. Met meer geld kunnen we nog veel meer kinderen deze hulp bieden.

Syrie PS 3

 Syrie PS 1

Gerelateerd aan dit onderwerp