Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Generatie gevluchte kinderen gaat verloren door gebrek aan hulp

27 oktober 2015

"Een generatie Syrische kinderen gaat verloren als er niet meer hulp beschikbaar komt," zegt Esther van der Woerdt, noodhulpspecialist bij UNICEF Nederland.

Uit cijfers van UNICEF blijkt dat inmiddels meer dan 5,5 miljoen Syrische kinderen hun huis hebben moeten ontvluchten. De meeste kinderen verblijven onder schrijnende omstandigheden in Syrië en haar buurlanden Libanon, Jordanië en Turkije. "Deze generatie Syrische kinderen heeft recht op toekomstperspectief. Ook omdat deze jongens en meisjes onmisbaar zijn bij de wederopbouw van hun land," zegt Van der Woerdt.

UNICEF-ambassadeur Renate Gerschtanowitz bezocht pas geleden vluchtelingen in Jordanië. "Na gesprekken met jonge Syrische gezinnen werd het me duidelijk dat het leven er hard en uitzichtloos is," vertelt ze. "De verhalen die ik hoorde zijn niet te bevatten in vergelijking met mijn leven en dat van mijn kinderen. Familieleden zien verbranden na een bombardement, een vriend zien doodgeschoten worden, alles achterlaten waar je zoveel van hield."

Moeilijke keuzes

Er is in de hele regio nog altijd een groot gebrek aan middelen voor de hulpverlening aan kinderen en gezinnen die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld. Hulpprogramma's van UNICEF voor schoon water, medische zorg, traumaverwerking, wintervoorbereiding en onderwijs komen dit jaar nog 367 miljoen euro tekort. "Dat leidt tot moeilijke keuzes," vertelt Violet Speek, die in Libanon werkt als hoofd veldoperaties voor UNICEF. "In Libanon kan slechts de helft van de gevluchte kinderen naar school, terwijl onderwijs zo belangrijk is voor hun toekomst. Dit zijn keuzes die we eigenlijk niet willen maken."

Uit de nieuwste cijfers blijkt dat UNICEF dit jaar met zijn partners in de hele regio meer dan 8 miljoen mensen van drinkwater heeft voorzien. Bovendien hebben dankzij UNICEF ongeveer 850.000 kinderen en hun verzorgers psychosociale hulp ontvangen, zodat ze opgelopen trauma's beter kunnen verwerken.

Loodzware winter

Met de winter voor de deur is hulp aan kwetsbare kinderen van groot belang. UNICEF hoopt in Syrië en Libanon bij elkaar 1.150.000 miljoen kinderen te bereiken. "In Libanon bereiden we kinderen en gezinnen nu voor op de winter," vertelt Violet Speek. "In de meest afgelegen gebieden krijgen gezinnen dekens, eten en winterkleding. Deze voorbereiding is noodzakelijk voor de kinderen die in zelfgebouwde tentjes wonen. Zij gaan een loodzware winter tegemoet, nu de temperaturen tot onder het nulpunt dalen."

UNICEF roept overheden op om de rechten van gevluchte kinderen centraal te stellen, waar die zich ook bevinden. "Denk aan je eigen jeugd. Het gaat om simpele dingen als een dak boven je hoofd, eten en drinken, maar ook om naar school gaan en spelen met je vriendjes," legt Van der Woerdt uit. "Dat geldt voor kinderen in de regio, maar ook voor kinderen die gevlucht zijn naar Europa. Ze hebben allemaal recht op een goede kindertijd."

Verloren generatie Syrie

Gerelateerd aan dit onderwerp