Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Voor Syrische kinderen is onderwijs van levensbelang

22 oktober 2015

Syrische kinderen hebben een grotere kans om de oorlog te overleven als ze naar school kunnen gaan, zegt Bart Vrolijk, die voor UNICEF in Syrië werkt.

Na ruim vier jaar oorlog is van het middeninkomensland dat Syrië ooit was, nog maar weinig over. Nu leeft één op de drie Syriërs onder de armoedegrens, is er 50 procent minder water, stijgt het aantal ondervoede kinderen en gaan 2 miljoen kinderen niet naar school. Bart Vrolijk, hoofd Onderwijs van het UNICEF-kantoor in Syrië, is aangesteld om aan dat laatste probleem wat te doen. "Syrië heeft een enorme stap teruggezet. Voor de oorlog ging bijna 97 procent van de kinderen naar school, jongens én meisjes. Maar nu ligt het onderwijs in Syrië op zijn gat. Leraren geven geen les meer en kinderen kunnen niet naar school omdat ze op de vlucht zijn, of omdat de weg naar school veel te gevaarlijk is. Het komt ook veel voor dat ze moeten werken, of dat klassen overvol zijn en er een tekort is aan lesmaterialen. Bovendien is één op de vier scholen buiten gebruik, omdat ze zijn verwoest of bijvoorbeeld dienen als opvangplekken voor ontheemden."

Groot vertrouwen

Bart maakt het allemaal van dichtbij mee: de chaos, het totale gebrek aan respect van de strijdende partijen voor de levens van onschuldige mensen, het feit dat strijders de watertoevoer afsluiten om elkaar en Syrische burgers het leven zuur te maken, de vernielingen, het geweld. Toch heeft hij een groot vertrouwen in de veerkracht van de Syrische kinderen. "Zij blijven spelen, ook al is de situatie nog zo verschrikkelijk. Daarom is onderwijs zo belangrijk. Als kinderen naar school gaan, zorgt dat voor structuur in hun leven. Met een diploma hebben ze een beter toekomstperspectief; zij zijn degenen die Syrië weer moeten opbouwen. Bovendien zijn ze op school veiliger dan op straat, want daar lopen ze het risico om het slachtoffer te worden van geweld, uithuwelijking en kinderhandel.

Rugzakjes en prefab lokalen

UNICEF wil de kinderen die nu niet naar school gaan weer de klas in krijgen. Bart en zijn collega's moeten daarvoor een enorme berg werk verzetten. "We delen bijvoorbeeld rugzakjes uit met daarin schriften, pennen en andere schoolspullen. In totaal moeten 1 miljoen kinderen die krijgen," vertelt hij. Via radio, tv en sms'jes roept UNICEF ouders op om hun kinderen naar school te laten gaan en vrijwilligers gaan van deur tot deur om hetzelfde te doen. "Als kinderen weer eenmaal op school zitten, zorgen wij voor bijlessen want ze moeten natuurlijk heel wat lesstof inhalen. Kinderen die echt niet naar school kunnen, krijgen van ons lesboeken die ze zelf kunnen doornemen." Maar Syrische scholen zijn meer dan alleen lescentra. UNICEF knapt beschadigde scholen op, zet prefab lokalen neer als ze verwoest zijn en vormt schoolgebouwen zo om tot veilige oases met schoon water, toiletten en genoeg aandacht voor de leerlingen. "We trainen onderwijzers zodat die getraumatiseerde kinderen kunnen helpen, geven voorlichting over de gevaren van landmijnen en ander wapentuig dat in de grond ligt en geven kinderen de kans om een vak te leren als ze te oud zijn voor het basisonderwijs," zegt Bart.

Onderwijs creëert hoop

Het is schrijnend dat UNICEF's onderwijsprogramma in Syrië voor dit jaar 12 miljoen dollar tekort komt. Bart hoopt dat donoren toch over de brug zullen komen en zo voorkomen dat in Syrië een verloren generatie opgroeit. "In de landen waar ik vroeger werkte, hoorde ik in noodsituaties vaak zeggen: 'Onderwijs komt later wel, we hebben nu andere prioriteiten.' Nu heeft onderwijs wél de hoogste prioriteit, want het creëert hoop op betere tijden. Bovendien hebben de Syrische kinderen een grotere kans om deze crisis te overleven, als ze naar school kunnen gaan."

Syrie Onderwijs Meisje

Syrie Onderwijs Jongen

Syrie Onderwijs Meisjes

Gerelateerd aan dit onderwerp