Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Genomineerden van de Paul van Vliet Award bekend

19 oktober 2015

De Paul van Vliet award is een initiatief van Unicef en de Efteling, bedoeld voor Nederlandse organisaties die zich op een bijzondere manier inzetten voor kinderen. 

De vijf genomineerden zijn gekozen uit veertig aanmeldingen. Een jury bestaande uit onder meer UNICEF ambassadeur Paul van Vliet kiest  op 4 november in de Efteling de winnaar. Deze krijgt een geldprijs van 10.000 euro voor de uitvoering van zijn project. 

De genomineerden zijn:

Esther Vergeer Foundation

Het project 'Join the Club' van de Arnhemse Esther Vergeer Foundation wil mogelijk  maken dat lichamelijk gehandicapten kinderen structureel kunnen sporten bij sportverenigingen. Zij brengen het kind en de vereniging bij elkaar en begeleiden zowel het kind, de ouders en vereniging om de integratie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Hotspot Hutspot

Deze Rotterdamse organisatie richt zich op kinderen uit woonwijken met lage sociale binding, waarbij de gezondheid onder druk staat als gevolg van slechte eetpatronen en weinig beweging. In het project worden leegstaande panden in de buurt gebruikt voor stadslandbouw en restaurants. Tieners kunnen meedoen met  kookactiviteiten en zo leren over gezonde voeding en hoe ze dit kunnen bereiden. De tieners eten vervolgens samen met de koks en vrijwilligers een gezond drie-gangen menu. Buurtbewoners kunnen voor acht euro aanschuiven.

Actieplan voor Kids

Deze organisatie uit Pijnacker ontwerpt in samenwerking met artsen medische gebruiksaanwijzingen op maat voor chronisch zieke kinderen. De actieplannen worden geschreven in kindertaal ondersteund door pictogrammen. Angst en onzekerheden bij kind en ouders worden weggenomen doordat in één oogopslag duidelijk is hoe te handelen bij een medisch noodgeval. 

Klassiek Rondom de Klas

De muzikale organisatie laat kinderen uit Amsterdam gratis kennismaken met klassieke muziek door gezamenlijk een kinderopera uit te voeren. De kinderen krijgen één keer per week les en kunnen daarnaast samen oefenen in De Muzikale Huiskamer. Door ze een activiteit naast school aan te bieden hoeven de kinderen minder tijd op straat door te brengen en leren ze bovendien een instrument bespelen.

Hans van Dorp

Met het project 'Samenklank.nu' wil deze Amsterdamse musicus een muziekinstrument realiseren waarop je vanzelf gaat samenspelen. De marimba, een soort xylofoon, kan in verschillende posities worden neergezet waardoor minstens twaalf kinderen tegelijkertijd het instrument kunnen bespelen. VluchtelingenWerk Nederland wil deze marimba inzetten om muzieklessen te geven op AZC-scholen door het hele land. 

Jury

Aan de hand van korte presentaties door de vijf genomineerden op woensdag 4 november in de Efteling, beslist jury wie de award en geldprijs mee naar huis mag nemen. Olaf Vugts, lid Raad van Bestuur van de Efteling, zit in de jury, samen met UNICEF-directeur Jan Bouke Wijbrandi, hoogleraar kinderrechten Ton Liefaard en Dijana Panic, lid van het jongerenpanel van UNICEF.

 

De Paul van Vliet Award


De Paul van Vliet Award is in het leven geroepen naar aanleiding van het 20-jarig jubileum van Paul van Vliet als ambassadeur van UNICEF Nederland. De prijs geeft invulling aan de oproep van de VN-kinderrechtenorganisatie om samen te bouwen aan een betere wereld voor kinderen. Elke Nederlandse organisatie die zich inzet ter verbetering van de positie van één of meerdere kinderen in Nederland, kan meedingen naar de award. De Efteling is mede-initiatiefnemer van de Paul van Vliet Award omdat ze vindt dat alle kinderen het verdienen om net zo gelukkig te zijn als de Nederlandse kinderen die zorgeloos het park in Kaatsheuvel bezoeken.

GS PAULVVAWARD

Gerelateerd aan dit onderwerp