Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Veiling nijntje art parade levert meer dan €500.000 op voor onderwijsprojecten UNICEF

9 oktober 2015

De veiling van 43 van de 60 beelden van de nijntje art parade heeft meer dan 500.000 euro opgeleverd voor onderwijsprojecten van UNICEF.

De nijntje art parade

De veiling van 43 van de 60 beelden van de nijntje art parade heeft meer dan 500.000 euro opgeleverd voor onderwijsprojecten van UNICEF. Gisteravond werden deze nijntje-beelden geveild in het Rijksmuseum, onder leiding van veilingmeester Jop Ubbens van Christie's. De beelden zijn terechtgekomen op verschillende locaties, bij particulieren, bedrijven en musea, in binnen- en buitenland. Een deel van de beelden is aangekocht door openbare instellingen, waardoor iedereen ervan kan blijven genieten.

60 jaar nijntje

In 1955 tekende Dick Bruna nijntje voor het eerst. Voor de viering van de 60e verjaardag van nijntje is aan 60 internationale kunstenaars uit verschillende disciplines gevraagd een 1,80 meter hoog nijntje-beeld te decoreren. Het resultaat was een bijzondere collectie van 60 zeer diverse beelden. Van 1 mei tot eind september zijn 45 beelden in Nederland tentoongesteld voor publiek.

43 van deze beelden zijn gisteravond geveild tijdens een exclusieve veiling in het Rijksmuseum onder leiding van veilingmeester Jop Ubbens van Christie's. Twee dagen eerder werd al een beeld geveild tijdens de Made in Holland veiling bij Christie's. Voorafgaand aan de veiling waren de beelden een laatste keer te bekijken in de onderdoorgang van het Rijkmuseum.

De totale opbrengst van de beelden is meer dan 500.000 euro en komt ten goede aan onderwijsprojecten van UNICEF, het goede doel dat aan de nijntje art parade verbonden is. De beelden zijn terechtgekomen op verschillende locaties in binnen- en buitenland. Een deel van de beelden is aangekocht door openbare instellingen, waardoor ook het publiek ervan kan blijven genieten. De 15 Japanse beelden maken deel uit van een reizende tentoonstelling die tot en met eind 2016 te zien zal zijn en zullen daarna ook geveild worden.

De nijntje art parade is een initiatief van World of Delights en Mercis bv en wordt georganiseerd in het kader van de viering van 60 jaar nijntje.