Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kindhuwelijken: een stille crisis

2 oktober 2015

In Indonesië is een stille crisis aan de gang; één op de zes meisjes trouwt voor haar 18e verjaardag. Hierdoor kunnen zij op vroege leeftijd geen kind meer zijn en verliezen zij hoop op een goede toekomst waar studeren onderdeel van is.

Kindhuwelijken worden hier namelijk als normaal beschouwd en komen veel voor. Over de consequenties die een huwelijk voor de betrokken meisjes heeft, wordt niet gesproken en er kan daarom worden gesproken van een stille crisis. Kindhuwelijken zijn veelvoorkomend in heel  Indonesië; één op de zes meisjes is getrouwd voor haar 18e verjaardag. West Sulawesi  (provincie) scoort in Indonesië het hoogst op kindhuwelijken van meisjes die jonger dan 15 jaar zijn. Volgens nationale wetgeving mag een jongen trouwen vanaf zijn 19e en een meisje vanaf haar 16e levensjaar. In de praktijk trouwen meisjes veel eerder, mede omdat imams (die veel invloed hebben in het religieuze Indonesië) van mening zijn dat meisjes mogen trouwen vanaf hun 9 levensjaar.  

Het verhaal van Ayu

Toen ze 15 jaar was, trouwde Ayu met een man van 23. Al snel na hun huwelijk verliet hij haar en en nu moet Ayu alleen voor haar zoontje zorgen. Deze zorg neemt al haar tijd in beslag waardoor ze niet meer naar school kan of werken. Zoals Ayu zijn er nog veel meer meisjes die op vroege leeftijd geen kind meer kunnen zijn omdat ze voor hun 18e trouwen en kinderen krijgen. De verantwoordelijkheid die de zorg van een kind met zich meebrengt, valt jonge meisjes vaak zwaar en kan overweldigend zijn. Het leven van deze meisjes staat op z'n kop en hun toekomstbeeld is veranderd: huishoudelijke taken gaan boven studeren. Omdat er weinig over seks gepraat wordt, weten veel jonge kinderen niet hoe ze zwanger kunnen raken en hoe ze dat kunnen voorkomen. Gevolg is dat veel meisjes onverwacht zwanger worden, wat volgens cultureel gebruik vrijwel altijd tot een huwelijk leidt.  UNICEF zet zich, samen met kinderen, overheid en gemeenschappen, in om kindhuwelijken tegen te gaan als onderdeel van de Sustainable Development Goals (SDGs) en om meisjes in Indonesië een toekomst te geven. 

Expertmeeting 'Lifting the Veil'

Om verhalen zoals van Aya te voorkomen, zetten verschillende organisaties zich in om kindhuwelijken tegen te gaan. Samen met deze organisaties organiseert het ministerie van Buitenlandse Zaken op 7 oktober expertmeeting 'Lifting the Veil'. Tijdens dit event gaan leden van de Tweede Kamer, beleidsmakers, media en professionals uit het veld met elkaar in gesprek over wat zij doen, hun resultaten en eigen visie op het tegengaan van kindhuwelijken.

Prinses Mabel van Oranje-Nassau (initiatiefnemer Girls Not Brides), prinses Viktoria de Bourbon de Parme en Lilianne Ploumen (Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zijn als bijzondere gasten hierbij aanwezig.  

Lees hier meer informatie over de bijeenkomst.

Kindhuwelijk2

Kindhuwelijk

Gerelateerd aan dit onderwerp