Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF laat vluchtelingenkinderen in Kroatië spelen

22 september 2015

Twee mobiele units geeft hen een plek waar ze weer voor even kind kunnen zijn.

Nu Hongarije de grenzen met Servië heeft gesloten, trekken duizenden vluchtelingen door Kroatië verder Europa in. De kinderen onder de vluchtelingen zijn uitgeput door de loodzware tocht die ze al hebben afgelegd. Ze zijn vaak bang en getraumatiseerd en sommigen hebben last van uitdroging en virusinfecties.

Uitrusten, spelen en praten

UNICEF helpt kinderen in het grensplaatsje Opatovac en op andere plekken in Kroatië waar veel vluchtelingen aankomen. Naast zaken als eten, water en medische zorg hebben de kinderen ook psychosociale hulp nodig, zodat ze hun zorgen en angsten voor even kunnen vergeten. Daarom heeft UNICEF een aantal kindvriendelijke ruimtes opgezet, waarin kinderen kunnen uitrusten, spelen en over hun ervaringen kunnen praten. Ook moeders zijn daar welkom. Ze kunnen er bijvoorbeeld luiers en flesje water krijgen en zich laten voorlichten over het geven van borstvoeding. Helaas is het aantal kindvriendelijke ruimtes niet genoeg om alle vluchtelingenkinderen te kunnen helpen. Alleen al in de afgelopen week zijn ongeveer 10.000 vrouwen en kinderen naar Kroatië gekomen. Daarom rijden er nu ook twee mobiele units rond die dezelfde hulp bieden als de kindvriendelijke ruimtes.

Ook deelt UNICEF flyers uit die waarschuwen voor de gevaren van landmijnen. Deze restanten van de Balkanoorlog zijn vooral nog in de grensgebieden van Kroatië te vinden.

UNI196202 Largecomp

Gerelateerd aan dit onderwerp