Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

"Hier bouw ik niks op, ik help alleen te overleven"

22 september 2015

Violet Speek werkt voor UNICEF in Libanon. Als hoofd veldoperaties probeert ze samen met haar collega's het leven van Syrische vluchtelingenkinderen draaglijker te maken. Maar écht helpen kan ze hen niet.

Syrische vluchtelingen hebben in Libanon geen toekomst. Ze zijn er gewoonweg met te veel. "Het land vangt 1,2 miljoen Syriërs op op een bevolking van 4,5 miljoen. Dat is één op vier," zegt Violet Speek in het Algemeen Dagblad van 19 september.

Voor Violet en haar collega's is het heel moeilijk om de Syrische kinderen in Libanon te helpen. "De regering staat geen officiële kampen toe, zoals in Jordanië en Turkije. Ze wil voorkomen dat de Syriërs zich hier permanent vestigen. Dus leven ze met meerdere families in garageboxen, verlaten flats of in tenten op het platteland, gemaakt van zeil en afval. Onder druk van het Libanese leger moeten deze gezinnen zich continu verplaatsen. Dan rennen wij er weer achteraan om te zien welke hulp het hardst nodig is. Maar ons geld raakt op."

Winter komt eraan

Violet maakt zich grote zorgen om de naderende winter. "Hoe moet het straks als het gaat sneeuwen? Deze tenten houden de kou niet tegen. Vorig jaar braken er overal brandjes uit, omdat mensen binnen een kacheltje aanstaken. Een vader en zoon zijn doodgevroren. Daar zijn we bang voor. Zeker nu steeds meer kinderen zeggen dat ze honger hebben."

Toch zijn er kleine overwinningen. Na stug onderhandelen mag de helft van de 400.000 Syrische kinderen naar school. Het maakt dat Violet haar werk volhoudt, hoewel ze zich voortdurend realiseert dat ze voor de Syrische kinderen in Libanon te weinig kan doen. "Hier bouw ik niks op, ik help alleen te overleven."

De verhoudingen in de opvang van vluchtelingen zitten behoorlijk scheef, vindt Violet. "Als je de aantallen zou afzetten tegen Libanon, zou Nederland 4 miljoen mensen moeten opvangen. Maar Nederland maakt zich druk over 7000 vluchtelingen extra. Waar hebben we het over?"

Wat doet UNICEF?

Samen met lokale organisaties en maatschappelijk werkers helpt UNICEF gezinnen op de vlucht en in opvangkampen. Ook de bevolking in de landen waarin vluchtelingen worden opgevangen krijgt hulp. We delen water en eten uit bij grensovergangen en registratiecentra, zetten kindvriendelijke ruimtes op waar vluchtelingenkinderen veilig kunnen spelen en lobbyen bij overheden voor de bescherming van vluchtelingen.

In opvangvangkampen in Jordanië, Turkije en Irak zorgt UNICEF voor schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiënepakketten. Daarnaast behandelen we ondervoede kinderen en geven we medische en verloskundige zorg. Onder de hulpverlening valt ook onderwijs, kinderbescherming (onder meer tegen geweld, sekseel misbruik en kinderarbeid) en psychosociale ondersteuning, bijvoorbeeld voor kinderen die door hun ervaringen zijn getraumatiseerd.


Filmpjes over Syrische kinderen in Libanon

RTV NH heeft filmpjes gemaakt over Violet Speek en haar werk voor Syrische kinderen in Libanon.

 

 

Violet

UNI180469 Largecomp

UNI180751 Largecomp

Gerelateerd aan dit onderwerp