Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Miljoenen Syrische kinderen niet naar school

16 september 2015

Met de start van het nieuwe schooljaar gaan kinderen over heel de wereld weer naar school terwijl meer dan twee miljoen kinderen in Syrie dit niet kunnen. En nog 400.000 kinderen moeten mogelijk met school stoppen door conflicten, geweld en verplaatsing.

Het conflict in Syrië duurt al 5 jaar en wat ooit bereikt was op onderwijsvlak wordt door de crisis alweer uitgeveegd. Sommige kinderen in Syrië hebben nog nooit een klaslokaal van binnen gezien, terwijl andere al 4 jaar van hun schooltijd gemist hebben.

Bang om naar school te gaan

Door het hele land staan 5.000 scholen die leeg staan, vernietigd of beschadigd zijn of in gebruik zijn om families op te vangen of voor militaire doeleinden. Veel ouders zijn bang om hun kind naar school te sturen vanwege het gevaar dat ze onderweg of op de school zelf lopen. In 2014 werden  al minstens 60 scholen aangevallen, soms met opzet. Syrische leraren hebben het bovendien ook zwaar doordat een kwart van de collega's gevlucht is.

"Er zit geen rek meer in standaard openbare voorzieningen in Syrië zoals onderwijs," zegt Hanaa Singer, UNICEF-vertegenwoordiger in Syrië. "We moeten meer doen om ervoor te zorgen dat onderwijsinstellingen niet instorten en dat kinderen meer kansen krijgen om in het hele land onderwijs te volgen."

UNICEF heeft een breed netwerk van partners in het veld om ongeveer drie miljoen kinderen te bereiken. Sinds de oorlog is begonnen, is voor het eerst een informeel onderwijsprogramma gestart om het aantal kinderen dat niet naar school gaat terug te brengen. Door het land print UNICEF schoolmateriaal en verspreidt dit lokaal onder leerlingen die ze nodig hebben.

Vastberaden om te leren

Kinderen in Syrië laten buitengewoon veel veerkracht zien en zijn vastberaden om hun school af te maken. Om afgelopen zomer hun laatste examen te kunnen maken, moest minstens 20% van de Syrische kinderen door vuurlinies heen. Voor deze gevaarlijke tocht moesten kinderen langs talloze checkpoints  en liepen ze het risico om in hevige gevechten terecht te komen.

"Zelfs onder de slechtste omstandigheden wilden Syrische kinderen blijven leren met de hoop op een betere toekomst. De schatting is dat ongeveer  4 miljoen kinderen vorig jaar naar school konden," says Hanaa Singer. "We moeten allemaal investeren in Syrische kinderen. Zij zijn de toekomst van Syrie en zij gaan helpen hun land opnieuw op te bouwen als de vrede terug keert".

Terug naar school

UNICEF start een zelfstudie-programma om 500.000 kinderen te bereiken die jaren school gemist hebben. Dit is naast de 2,2 miljoen kinderen die bereikt worden door de Back to learning-campagne en het No Lost Generation Initiative. De focus van het programma ligt op de gebieden waar het conflict het heftigst was en de scholen gesloten waren. Een versneld leerprogramma helpt leerlingen 200.000 om hun leerachterstand in te halen en ze uiteindelijk weer te integreren in het reguliere onderwijs.

Minstens 600 'schoolclubs' in het hele land worden geopend  om in een passende omgeving onderwijs aan te bieden. In gebieden met het hoogst aantal gevluchte kinderen zijn 600 scholen hersteld en worden 300 kant-en-klare klaslokalen gebracht om 300.000 kinderen weer te laten leren.   

UNICEF is toegewijd om ervoor te zorgen dat het recht dat kinderen hebben op onderwijs nageleefd wordt. Om in de behoefte aan onderwijs van kinderen te voorzien heeft UNICEF aan het eind van het jaar $68 miljoen nodig waarvan $12 miljoen nu meteen nodig is. 

Jongen Hek 340

Meisje Met Vader 340

Jongetje Tussen Volwassenen 340

Meisje Tekent 340

 

 

Gerelateerd aan dit onderwerp