Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Jongeren vragen om een veilige toekomst

15 september 2015

Jongeren van over de hele wereld roepen in een brief wereldleiders op om een eind te maken aan geweld tegen kinderen. Dat doen ze in aanloop naar 25 - 27 september. Dan worden namelijk de nieuwe werelddoelen vastgesteld: 17 doelen (officieel de Sustainable Development Goals) die de wereld de komende jaren veiliger, eerlijker en duurzamer moeten maken. 

Dan worden namelijk de nieuwe werelddoelen vastgesteld: 17 doelen (officieel de Sustainable Development Goals) die de wereld de komende jaren veiliger, eerlijker en duurzamer moeten maken. Een van de doelen is dat geweld tegen kinderen moet stoppen. Alle landen ter wereld moeten zich aan deze doelen houden.

Youthletter

Beste wereldleiders,

Elke 5 minuten, ergens in de wereld, overlijdt een kind als gevolg van geweld. Wij zijn jongeren uit 18 verschillende landen. We zijn slachtoffers van geweld,  hebben veel pijn geleden en zijn mishandeld. En zoals wij zijn er nog miljoenen andere kinderen.

Dit is het begin van de brief (youthletter) die 18 jongeren uit verschillende delen van de wereld hebben geschreven. Van een gewelddadig conflict in Zuid Soedan, seksueel misbruik in IJsland tot kinderhandel in Pakistan. De brief van de jongeren benadrukt de epidemie van geweld waar kinderen overal ter wereld mee te maken hebben.

Oproep uit Nederland 

Ook de 16-jarige Akhrat uit Nederland deed een oproep: ze vertelt over haar leven op een asielzoekerscentrum en hoe onveilig ze zich daar voelde. "Opgroeien in een asielzoekerscentrum betekent dat je opgroeit tussen mensen die gefrustreerd, depressief en gestrest zijn", legt Akhrat uit. "Je moest altijd op je hoede zijn want de kleinste dingen konden uitlopen op een gevecht, wat dan ook vaak voor kwam. De beveiliging kwam te laat, of soms gewoon helemaal niet."

Werelddoelen

De jongeren vragen de wereldleiders  zich te houden aan de nieuwe werelddoelen en een eind te maken aan de mishandeling van miljoenen kinderen wereldwijd. De 17 nieuwe werelddoelen zijn juist voor kinderen en jongeren heel belangrijk. Pas als zij  gezond en veilig zijn, naar school kunnen en kunnen leven in een duurzame wereld, kan de toekomst dat ook worden.

Jongen 340

 

340

 

Tweeling 340

Gerelateerd aan dit onderwerp