Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kleine Prinsjesdag 2015

11 september 2015

Op Kleine Prinsjesdag gingen jongeren met elkaar en met politici in debat in de Ridderzaal in Den Haag. Kamerleden Roelof van Laar (PvdA), Michel Rog (CDA), Brigitte van der Burg (VVD), Nine Kooiman (SP) en Linda Voortman (GroenLinks) haakten aan in de discussie en namen per stelling een standpunt in. 

Acht debatteams uit heel het land verdedigden stellingen over kinderrechten.  Kamerleden Roelof van Laar (PvdA), Michel Rog (CDA), Brigitte van der Burg (VVD), Nine Kooiman (SP) en Linda Voortman (GroenLinks) haakten aan in de discussie en namen per stelling een standpunt in.

Winnaars

Vier meiden van het Montessori Lyceum Herman Jordan uit Zeist vormden het winnende team en wonnen naast een enorme beker ook taart voor de hele klas. Maar het ging hen niet om de beker: "Het maakt niet uit wat je wint, het gaat erom dat je iets wint in de Ridderzaal", aldus een trotse Leens van Kessel. De meiden hebben zich goed voorbereid door heel veel te oefenen, te eten en met de nodige meligheid. "We vonden het heel fijn dat bijna alle politici het met ons eens waren!" zeiden de winnaars in koor.

Jan Bouke Wijbrandi (directeur UNICEF Nederland) benadrukt dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met oefenen in democratie. "Het gaat om de toekomst. De toekomst is niet van volwassenen maar van jongeren. Dus laat ze maar vroeg meepraten over de zaken die hen aangaan."

Koning van de Jeugd

Tijdens de debatten las de 15-jarige Koning van de Jeugd Stijn Harder zijn eigen geschreven Troonrede van de Jeugd voor. Hierin stelt hij dat volwassenen niet altijd kunnen denken als jongeren. En daarom is het zo belangrijk om gebruik te maken van de kracht van jongeren. Ook om hen te stimuleren, te motiveren en aan te spreken om mee te doen. De troonrede overhandigde hij vervolgens aan Staatssecretaris Martin van Rijn, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Staatssecretaris Van Rijn beloofde alle thema's zeker met zijn collega's te bespreken en had bewondering voor de debaters: "Ik vind het moedig om te zien dat jongeren als jullie zich op deze leeftijd al zo intensief bezighouden met deze onderwerpen."

Ook geeft de staatssecretaris aan het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind hoog in het vaandel te hebben. "Nederland moet een voorbeeld zijn van hoe kinderen moeten opgroeien."

Debatten

Het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum en het Amsterdamse Vossius Gymnasium debatteerden over jongerenparticipatie en dat een via loting gekozen groep van 100 jongeren goedkeuring moet geven voor elke wet.  "Wij, de jeugd, voelen de gevolgen van elke wet. Het is daarom noodzakelijk dat wij een stem hebben", aldus één van de Hilversumse leerlingen. Kamerlid Rog (CDA) vond het ook belangrijk dat er geluisterd wordt naar jongeren, maar vond deze wetgeving 'over de top'.

Het Willem de Zwijger college uit Papendrecht had als taak te pleiten dat bedrijven in vakantieperiodes kinderen een onbeperkt aantal uur mogen laten werken. Ze beargumenteerden dat het goed is om kinderen kennis te laten maken met verantwoordelijkheden. Opponenten van het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer stelden het kind centraal en dachten dat bedrijven misbruik zouden maken van hun machtspositie.

Een heftige discussie tussen het Montessori Lyceum Herman Jordan uit Zeist en het Utrechts Stedelijk Gymnasium ging over jeugdstrafrecht. De winnaars pleitten dat jeugddetentie is gericht op de opvoeding van kinderen en dat dat is wat ze op dat moment nodig hebben. "Ook al hebben ze een moord gepleegd, ze hebben recht op bescherming".

Tijdens de discussie over vreemdelingenbeleid vonden leerlingen van het Coornhert Gymnasium uit Gouda dat uitgeprocedeerde asielzoekers altijd een vervolgstudie in Nederland mogen doen. Hun tegenstanders van het Stedelijk Gymnasium uit 's Hertogenbosch waren het hier niet mee eens en pleitten dat ze beter kunnen studeren in hun land van herkomst. "Zo weet je zeker dat ze een opleiding kiezen waar ze wat aan hebben."

Ook Kamerlid Rog was het hier mee eens: "het gaat hier om kinderen die uitgeprocedeerd zijn. Laten we vooral zorgzaam zijn voor kinderen die niet terug kunnen naar hun land van herkomst".

UNICEF Kinderrechten Debattoernooi

De deelnemers aan Kleine Prinsjesdag waren de beste debaters tijdens de voorrondes op 28 maart bij het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi, waar ook Stijn Harder als Koning van de Jeugd werd gekozen. In 2016 worden deze voorrondes gehouden op 2 april op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem.

 

Stijn En Politici 340 

Debat Coornhert Gymnasium Gouda 340 

Winnaars 340

Stijn Loopt 340

 

Kijk hier voor meer foto's van Kleine Prinsjesdag

Lees hier de troonrede van de Koning van de Jeugd

Gerelateerd aan dit onderwerp