Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderorganisaties pleiten voor meer kindvriendelijk asielbeleid

10 september 2015

Negen organisaties die zich inzetten voor (gevluchte) kinderen in Nederland pleiten vandaag in een brief aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff voor meer kindvriendelijk asielbeleid. 

Karin Kloosterboer van UNICEF: 'Op dit moment is het asielbeleid in Nederland niet ingericht op een grote toestroom van kinderen. Dat moeten we nu verbeteren om deze - vaak getraumatiseerde - kinderen een toekomst te geven.' Een op de vier asielzoekers in Europa is kind.

Opvang van kinderen

Het politieke debat gaat vooral over aantallen asielzoekers, toekomstig spreidingsbeleid en opvang in de regio, maar de organisaties vinden het cruciaal dat de kinderen die hier komen nu goed worden opgevangen. 'Zo worden kinderen nu niet standaard onderzocht op trauma's. We zien allemaal wat kinderen meemaken op hun vreselijke reis', aldus Kloosterboer. 'Daarom is er alle reden om dit eindelijk te veranderen.'

Belang van kinderen voorop

Staatsecretaris Dijkhoff gaat maandag om de tafel met zijn Europese collega's en de organisaties hopen dat in het Europese asielbeleid het belang van het kind voorop wordt gesteld. Volgens Defence for Children, Het Vergeten Kind, Kerk in Actie, Save the Children, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Stichting LOS, UNICEF Nederland, VluchtelingenWerk Nederland, War Child is er geen tijd te verliezen.

Meer informatie over de situatie van gevluchte kinderen is te vinden op:

http://www.tell-me.nl/

www.kind-in-azc.nl

Oproep asielbeleid

 

Lees hier de oproep voor meer kindvriendelijk asielbeleid aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff.