Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Paul van Vliet bezoekt Villa Pinedo de winnaar van de Paul van Vliet Award 2014

1 september 2015

Cabaretier Paul van Vliet, naamgever en jurylid van de Paul van Vliet Award, ging op bezoek bij de stichting Villa Pinedo. Afgelopen november wonnen zij de Paul van Vliet award.

Jongeren die advocaten, mediators en rechters adviseren hoe ze kinderen het beste kunnen betrekken bij de echtscheiding van hun ouders. Afgelopen maanden konden dankzij de tienduizend euro van de Paul van Vliet Award nog meer jongeren tot trainer worden opgeleid. Cabaretier Paul van Vliet, naamgever en jurylid van de award, ging op bezoek bij de stichting die dit belangrijke advieswerk faciliteert: Villa Pinedo. Afgelopen november wonnen zij de Paul van Vliet Award.

Nieuwe inzichten voor rechter

"Een rechter vertelde ons dat hij inzichten had opgedaan waar hij in de dertig jaar dat hij in het vak zit nooit aan had gedacht", vertelt Floor (21), trainster bij Villa Pinedo, aan Paul van Vliet. "Deze rechter beloofde nooit meer een scheiding uit te spreken zonder daarbij de kinderen gehoord te hebben. Dat is winst. Veel rechters en advocaten vinden het maar moeilijk om met kinderen in gesprek te gaan. Terwijl ze toch gewoon kunnen vragen hoe het met ons gaat?"

Uit eigen ervaring

Floors eigen ouders scheidden toen ze twaalf was. Uit die ervaring put ze als ze tijdens een training of congres de echtscheidingsprofessionals adviseert. "Ik kan dingen verwoorden die ik toen wel voelde, maar niet zo kon benoemen. Daarmee help ik kinderen die nu twaalf zijn en een moeilijke tijd doormaken, omdat hun ouders gaan scheiden." Van Vliet knikt begrijpend. Zijn stiefkinderen waren acht en twaalf, toen hij een relatie kreeg met hun moeder. "Hoe meer ik van Villa Pinedo zie, hoe trotser ik ben dat we hen de prijs hebben toegekend", zegt hij tevreden.

Stijgend aantal vechtscheidingen

Elk jaar krijgen 70.000 kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. Niet alle scheidingen zijn een drama, vertelt kindertherapeut Marsha Pinedo, maar het aantal vechtscheidingen stijgt. Zelf kind van gescheiden ouders - een jarenlange stille strijd - ontwikkelde zij de stichting, die vijf jaar geleden vorm kreeg. Kinderen zijn er de belangrijkste adviseurs: van elkaar, van ouders en via de trainingen aan professionals. Hoe je de omgangsregeling met beide ouders kunt invullen tot het indelen van je zomervakantie - een kleine greep uit de onderwerpen op het forum van de website van Villa Pinedo. Ouders die (gaan) scheiden kunnen een online cursus volgen, mét tips van ervaringsdeskundigen: van kinderen die zelf een scheiding meemaakten.

Uitbreiding aantal jongerenadviseurs

"De breuk kan dan onvermijdelijk zijn, mijn doel is dat er niet langer kinderen onnodig beschadigd raken door de scheiding van hun ouders", legt Pinedo bevlogen uit aan Van Vliet. "Dankzij de geldprijs konden we het aantal jongerentrainers flink uitbreiden: jongeren opleiden in presentatievaardigheden en coachen bij het inzetten van hun levensverhaal. Er is zoveel vraag van professionals, geweldig dat we nu veel meer mensen kunnen bereiken!"

Enorme boost

Pinedo kijkt nog steeds vol trots terug op de uitreiking van de award. "Ik had nooit verwacht dat wij 'm zouden winnen, er waren presentaties van zulke steengoede organisaties!" De prijs gaf een enorme boost. "De verbintenis met UNICEF is heel waardevol voor ons, het geeft ons echt erkenning."

Aanmelden Paul van Vliet Award 2015

Ook dit jaar kunnen organisaties kans maken op de Paul van Vliet award. De prijs wordt uitgereikt op 4 november aan een Nederlandse organisatie die zich op een bijzondere manier inzet voor kinderen in Nederland. In samenwerking met de Efteling wordt aan de winnaar 10.000,- euro voor het project uitgereikt. Organisaties kunnen zich nog tot 15 september hier aanmelden. De jury bestaat uit Paul van Vliet, UNICEF-directeur Jan Bouke Wijbrandi, hoogleraar Kinderrechten Ton Liefaard en Efteling-directeur Imagineering Olaf Vugts.

Paul van Vliet - Villa Pinedo

Gerelateerd aan dit onderwerp