Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Ranomi Kromowidjojo ontmoet kinderen in Brazilie

28 augustus 2015

Volgend jaar doet  Ranomi Kromowidjojo mee aan de Olympische Spelen in Brazilië. Vorige week reisde ze voor UNICEF alvast naar dit Zuid-Amerikaanse land om erachter te komen hoe het is om er als kind op te groeien.

Ranomi werkt toe naar haar grote droom, waarvan ze hoopt dat deze straks in Brazilië in vervulling zal gaan. Maar als UNICEF-ambassadeur vraagt ze zich af of kinderen in Brazilië ook kunnen dromen. 

De kans krijgen om kind te zijn

"Ik had een heel fijne en zorgeloze jeugd", vertelt Ranomi. "We woonden in Sauwerd op het Groningse platteland, waar mijn broer en ik lekker konden buiten spelen. Mijn ouders hadden een goed huwelijk; er waren geen conflicten en ik voelde me veilig. Het is enorm belangrijk dat kinderen de kans krijgen om kind te zijn. Om gezond op te groeien en zich te kunnen ontwikkelen."

Een verhaal voor een groot publiek

"Vorige week heb ik met UNICEF een bezoek gebracht aan Brazilië, het land waar ik volgend jaar weer succesvol hoop te zijn op de Olympische Spelen. Tijdens mijn trainingskampen in het buitenland zie ik vaak niet meer dan het vliegveld, hotel en zwembad. Op reis met UNICEF kreeg ik de kans om me te verdiepen in het land. Ik besef, meer dan vroeger, dat ik door mijn bekendheid een groot publiek kan bereiken. Als straks de hele wereld naar de Olympische spelen kijkt, heb ik een verhaal te vertellen."

Armoede en onveiligheid

Ondanks de sterke economische groei leeft bijna twee op de vijf jongeren in dit land onder de armoedegrens. Brazilië is ook onveilig voor jongeren. Bijna de helft van de sterftegevallen is het gevolg van moord. Daarnaast zit nog steeds één op de zeven jongeren niet op de middelbare school en werken 3,3 miljoen kinderen tussen de 14 en 17 jaar.

De belangrijke rol van sport en spel

Ranomi: "Ik vind het mooi te zien dat sport en spel door UNICEF worden gebruikt om kinderen te helpen. Ik denk dat sport ontzettend veel betekent. Je leert erdoor om te gaan met winst en verlies, je leert samenwerken. Het helpt je je sociaal te ontwikkelen, je leert er anderen kennen en maakt vrienden. Het is goed voor je gezondheid en het kan structuur geven in je leven. Ik denk dat dit onmisbaar is in je kindertijd, in je jeugd."

Ik word gelukkig van geven 

"Ik heb deze reis niet gemaakt voor een mooi of beter imago, De media-aandacht heb ik niet nodig. Ik hoef geen volle zalen te trekken, ik verkoop geen boeken. Ik moet het hebben van heel hard zwemmen. Maar ik besef wel dat ik door mijn bekendheid een groot publiek kan bereiken. Het helpen van mensen is ook iets dat ik in de toekomst meer zou willen doen, ná mijn zwemcarriëre. Hoe precies, weet ik nog niet. Maar ik word gelukkig van geven."

Ranomi zwembad

In het AD van zaterdag 29 augustus staat een uitgebreid verslag van Ranomi's reis naar Brazilië

Steun ons werk voor kinderen in Brazilië

Door middel van sport kunnen kinderen hun sociale vaardigheden ontwikkelen. Ze krijgen belangrijke lessen over respect, regels en grenzen. Kinderen hebben hierdoor meer controle over hun lichaam en emoties, en het versterkt de onderlinge relaties. Daarnaast is sport een effectieve aanvulling op het onderwijs. UNICEF zorgt er specifiek voor dat kinderen en jongeren met een handicap worden betrokken bij sport- en onderwijsactiviteiten.

sms-3euroSms 'Ranomi' naar 4333 

Eenmalige dienst. € 3,00 per donatie excl. telefoonkosten (vanaf 18 jaar).

Ranomi-sms

Ranomi-2

Ranomi-4

Ranomi-3

Gerelateerd aan dit onderwerp