Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Pensioenfonds PFZW stopt met beleggingen in voedselderivaten

27 augustus 2015

PFZW, het Pensioenfonds voor Zorg en Welzijn, waar ook UNICEF Nederland bij is aangesloten, stopt met investeren in voedselderivaten. Wij zijn erg blij met dit goede nieuws.

Samen met een aantal andere hulporganisaties verzoeken wij PFZW al sinds 2012 om beleggingen in voedselderivaten op te schorten. Lange tijd leek dit niet te gaan gebeuren. Het goede nieuws kwam dan ook als een verrassing.

Documentaire 'Handel in honger'

Vlak voor Kerst 2011 kwam het tv-programma Zembla met de documentaire 'Handel in honger', naar aanleiding van de torenhoge voedselprijzen die sinds 2008 tot ernstige rellen in ontwikkelingslanden leiden. Hoge prijzen worden onder andere veroorzaakt door mislukte oogsten. Maar ook doordat allerlei spelers, waaronder pensioenfondsen, zijn gaan beleggen op de voedseltermijnmarkt.

In 2011 had Afrika te maken met hongersnood als gevolg van extreme droogte. Olivier de Schutter, van 2008-2014 VN-rapporteur voor het recht op voedsel , stelde in Zembla dat de speculatieve beleggingen prijsschommelingen en prijspieken van voedselgewassen verergerden.  PFZW kwam naar voren als één van de grote Nederlandse spelers in dit geheel. Onze directeur Jan Bouke Wijbrandi gaf in de uitzending namens UNICEF Nederland aan hierover met het pensioenfonds in gesprek te gaan.

In gesprek met PFZW

Een groep van 12 Nederlandse ngo's die hun pensioen bij PFZW hebben ondergebracht, besloot met PFZW in gesprek te gaan. Naast UNICEF Nederland waren dat onder andere Amnesty Nederland, Cordaid en SOMO. PFZW vond dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs was voor de schadelijke impact van beleggen in voedselderivaten. Onze insteek was: schort je investeringen op tot onomstotelijk bewezen is dat het niet zo is. En dat is nu dus gebeurd.

Redenen om te stoppen

PFZW geeft twee redenen op waarom ze ermee stoppen. Ze vinden voedselderivaten te complexe producten om uit te leggen aan klanten of burgers. Mensen associëren derivaten daardoor al snel met schandalen. Ten tweede investeerde PFZW in voedselderivaten omdat prijsbewegingen in die markt tegengesteld waren aan die van olie en ze zo hun risico's konden managen. Tegenwoordig lopen die markten parallel. Verder vond PFZW naar eigen zeggen dat 'de beheersbaarheid' van deze discussie een issue werd. Hier heeft onze lobby wel degelijk een rol gespeeld. Het PFZW-bestuur heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk met UNICEF Nederland en de andere kritische hulporganisaties om de tafel gezeten.

Goed nieuws

"We zijn erg blij met deze beslissing van het pensioenfonds en hopen dat meer financiële instellingen dit voorbeeld volgen", aldus Jan Bouke Wijbrandi. "We moeten er alles aan doen te voorkomen dat de allerarmsten op deze wereld door te hoge prijzen geen voedsel kunnen kopen voor zichzelf en hun gezin."

Het is niet de eerste keer dat PFZW, een grote Nederlandse speler, toont gevoelig te zijn voor wat er in de maatschappij leeft. Eerder al zijn ze gestopt met investeringen in clustermunitie en kernwapens.