Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF vraagt met gongslag aandacht voor jongerenparticipatie

12 augustus 2015

Koning van de Jeugd Stijn Harder en UNICEF directeur Jan Bouke Wijbrandi openen samen de Amsterdamse beurs op 12 augustus. Dit is de Internationale Dag van de Jeugd. 

Door de beursgong te slaan vragen ze symbolisch aandacht voor het recht op participatie door jongeren, legt Wijbrandi uit. "Volgens het VN-kinderrechtenverdrag hebben kinderen het recht hun mening te uiten. Volwassenen moeten hun inzichten en ideeën serieus nemen."

Koning van de Jeugd

De 15-jarige Harder is in 2015 de Koning van de Jeugd en verdiept zich nu in de situatie van kinderen in Nederland. Op de Kleine Prinsjesdag die traditiegetrouw in de Ridderzaal wordt gehouden op de vrijdag voorafgaand aan Prinsjesdag, vertelt hij over zijn bevindingen. Volgens hem is het cruciaal dat de stem van jongeren wordt gehoord. "Jongeren maken deel uit van de samenleving en alleen daarom al doet hun mening ertoe", vertelt Harder. "Allerlei problemen gaan ons aan en dan is het toch ook logisch om ons zelf te vragen wat er ervan vinden?"

Jongerenparticipatie

UNICEF stimuleert dat jongeren een stem krijgen in de politiek, maar ook in het bedrijfsleven. Daarom hebben UNICEF Nederland en de Missing Chapter Foundation de handen ineen geslagen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk organisaties een Raad van Kinderen instellen. Hierbij geven kinderen advies over een bestaand dilemma aan de Raad van Bestuur van een organisatie. "Hier komen verrassende initiatieven uit voort", zegt Wijbrandi, "maar het belangrijkste is dat bedrijven inzien hoe belangrijk het is om kinderen en jongeren mee te laten praten over zaken die hen aangaan."

 

Gongslag

Stijn Harder (Koning van de Jeugd)

Gongslag 2