Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kwetsbare kinderen in Myanmar getroffen door overstroming

7 augustus 2015

De overstromingen in Myanmar confronteren kwetsbare kinderen met een tweede ramp, bovenop de ontberingen waar ze in leven door armoede en de gevolgen van conflict. Myanmar heeft zwaar geleden onder de regenval van de afgelopen weken en de zware wind en regen veroorzaakt door cycloon Komen.

Volgens de regering van Myanmar zijn 36 mensen overleden en hebben 200.000 mensen hulp nodig om te overleven. 12 van de 14 staten en regio's van Myanmar zijn getroffen door de regen. De overheid heeft vier regio's tot rampgebied uitgeroepen. Informatie over het aantal getroffen mensen is nog altijd beperkt aangezien een aantal gebieden onbereikbaar zijn door overstromingen, wegblokkades en landverschuivingen

"De overstromingen raken kinderen en gezinnen die al zeer kwetsbaar zijn, waaronder de mensen die leven in de kampen in de deelstaat Rakhine", zegt Shalini Bahuguna, van UNICEF in Myanmar. "Afgezien van de directe impact zullen deze overstromingen op de lange termijn grote invloed hebben op het leven van deze gezinnen".

De overheid van Myanmar leidt de reddingsactie en UNICEF werkt samen met andere VN-organisaties om de impact voor kinderen te beoordelen en hulp te bieden. We hebben veldwerkers naar getroffen gebieden gestuurd om in kaart te brengen wat de grootste behoeftes zijn onder kinderen en families op het gebied van water en sanitair, gezondheidszorg en voedsel.

Waterzuiveringstabletten

"UNICEF helpt op dit moment al bij de verspreiding van waterzuiveringstabletten en hygiënekits in de getroffen gebieden", vertelt Bahuguna. "We werken samen met de overheid om via de radio informatie te verspreiden onder de lokale gemeenschappen, om mensen te vertellen hoe ze ziektes kunnen voorkomen."

Myanmar is kwetsbaar voor natuurrampen zoals overstromingen, cyclonen en aardbevingen. Het is noodzakelijk dat er meer middelen komen om het land beter voor te bereiden op volgende natuurrampen. De zwaarst getroffen gebieden behoren tot de armste van Myanmar. Het is een land waar bijna 70% van de bevolking leeft rond de armoedegrens van ongeveer 2 dollar per dag. Een derde van de bevolking bestaat uit kinderen.

In de deelstaat Rakhine leven 140.000 ontheemde kinderen en families in kampen en zijn extra kwetsbaar. Schuilplaatsen, toiletten, wasgelegenheden, schoolruimtes en andere voorzieningen zijn gebouwd voor tijdelijk gebruik en de verwachting is dat de schade door de zware regen en wind groot is.

Tekort aan fondsen

Eerder dit jaar vroeg UNICEF om ruim 22.5 miljoen euro om de kinderen te helpen die waren getroffen door het geweld in de deelstaat Rakhine. We ontvingen 5 miljoen euro en kwamen daarmee ruim 17,5 miljoen euro tekort nog voordat de noden van de door de overstroming getroffen families werden meegerekend.

"De impact van deze overstromingen maakt de noodzaak voor fondsen - vooral voor de ontheemde en kwetsbare gezinnen - nog urgenter", zegt Bahuguna. "De armste kinderen en families zullen het zwaarst geraakt worden en we moeten hun weerbaarheid versterken zodat ze om kunnen gaan met dit soort crises."

Myanmar

Myanmar 2

Myanmar 3

Gerelateerd aan dit onderwerp