Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hulp nog hard nodig drie maanden na de aardbeving in Nepal

24 juli 2015

Het is drie maanden geleden dat de aardbeving in Nepal gebeurde. In enkele heftige schokken en tientallen naschokken werden de levens van honderden mannen, vrouwen en kinderen verwoest. Dankzij de grootschalige actie die in Nederland op gang kwam, konden we aan veel van deze slachtoffers hulp verlenen.

Al snel na de aardbeving kwam Nederland in actie en werd Giro555 geopend. Als een van de Samenwerkende Hulporganisaties ontving UNICEF geld voor hulpverlening. En dat was, en is nog steeds, hard nodig. Want nu levens weer op gang komen, scholen hersteld worden en ziekenhuizen in opbouw zijn, wordt duidelijk welke gaten de aardbeving heeft geslagen in de gemeenschappen in Nepal. Het land is jaren terug geworpen in de tijd. ''De aardbeving heeft niet alleen direct voor vele slachtoffers gezorgd, maar ook indirect'', vertelt Tomoo Hozumi van UNICEF in Nepal. ''Tienduizenden mensen leven nu onder de armoedegrens en hebben steeds meer moeite om te overleven.''

Hulp is nog hard nodig

Sinds de aardbeving zijn 10.000 kinderen ondervoed geraakt, 32.000 klaslokalen vernietigd en 900.000 huizen beschadigd geraakt of helemaal verwoest. Het zijn cijfers die aangeven dat hulp aan het land nog altijd heel hard nodig is.

Toch is er ook al veel gedaan in Nepal. Mede dankzij donaties op Giro555, en giften van over de hele wereld, kon UNICEF:

  • 1000 ton levensreddende hulpgoederen als medicijnen, voeding, waterzuiveringstabletten en tenten leveren;
  • Al 100.000 kinderen weer naar school laten gaan in tijdelijke lokalen;
  • Kraamkamers in 150 geboorteklinieken herstellen;
  • 513 vrouwen en kinderen opvangen die verhandeld dreigden te worden;
  • 30.000 kinderen psychosociale hulp verlenen.

''Samen met de overheid en onze partners hebben we de afgelopen 90 dagen veel kunnen betekenen'', zegt Tomoo Hozumi. ''Tegelijkertijd hebben we gezien hoe kwetsbaar het land is, en hoe veel hulp er nog nodig is. Het zal nog lang duren voordat het leven in Nepal weer normaal wordt, zeker voor de meest kwetsbare mensen.''

Nepal

Nepal 2

Nepal 3

Gerelateerd aan dit onderwerp