Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF is tegen genitale verminking van meisjes

9 juli 2015

UNICEF is tegen genitale verminking van meisjes. Het is een mensenrechtenschending, die gevaarlijk is voor de gezondheid en het welzijn van de meisjes. Elk meisje dat besneden wordt is er een teveel.

Delicaat proces

Het aanpakken van deze diepgewortelde traditie echter is een delicaat proces. In een aantal landen, waaronder Iran, moeten we voorzichtig te werk gaan om een structurele cultuurverandering te bewerkstelligen. Daar is niet altijd begrip voor in de westerse wereld. Liever wordt gezien dat belangenorganisaties met spandoeken op de bres springen. Een methode die bij deze gevoelige issues naïef zou zijn.

Meisjesbesnijdenis gebeurt niet omdat ouders hun dochter welbewust pijn willen doen. Ze voelen grote druk uit hun gemeenschap; uit de praktijk weten ze dat een onbesneden dochter niet kan trouwen en in het ergste geval wordt uitgesloten uit de gemeenschap. Het is voor hen kiezen uit twee kwaden.

Uitbannen eeuwenoude traditie

De enige manier om zo'n eeuwenoude schadelijke traditie uit te bannen is het beïnvloeden van de heersende sociale normen. In Indonesië zijn we een beïnvloedingscampagne gestart. In bijvoorbeeld Somalië is onze samenwerking met religieuze leiders al succesvol te noemen. Honderden lokale leiders spraken zich uit tegen genitale verminking en gingen met ouders de dialoog aan. In een deel van het land is meisjesbesnijdenis inmiddels een halt toegeroepen, wereldwijd zeggen inmiddels meer dan tienduizend gemeenschappen 'nee' tegen de praktijk.

We werken hard aan het terugdringen van meisjesbesnijdenis, maar er is nog een lange weg te gaan voor de praktijk overal zal zijn uitgebannen.

 

Iran fgm

Gerelateerd aan dit onderwerp