Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Noodhulp en psychosociale steun in Mali

6 juli 2015

Al sinds 2012 woedt in Mali conflict, dat vooral het noorden van het land treft. Conflict heeft een enorme negatieve impact op kinderlevens. Kinderen hebben vaak geen toegang meer tot basisvoorzieningen zoals onderwijs en gezondheidszorg. Ook heeft conflict grote gevolgen voor het psychologisch welzijn van kinderen. 

Kinderen hebben vaak geen toegang meer tot basisvoorzieningen zoals onderwijs en gezondheidszorg. Ook heeft conflict grote gevolgen voor het psychologisch welzijn van kinderen. Kinderen komen in aanraking met geweld, ze verliezen (naaste) familieleden of bekenden of raken daarvan gescheiden.

Gevolgen van conflict

Het leven verandert totaal door onveiligheid en inkomensverlies en dat geeft thuis meer zorgen en stress. Soms komt het kind er alleen voor te staanof wordt het gerekruteerd door strijdende groepen. Ongeveer 58% van de kinderen in het noorden van Mali (Kidal, Timbuktu, Gao en delen van Mopti) loopt risico om in meer of mindere mate een stoornis op te lopen en heeft problemen als gevolg van het conflict.

Geen psychosociale hulp

In het gebied is de toegang tot psychosociale hulp zeer beperkt. Slechts 38% van de maatschappelijk werkers in Mali heeft een relevante opleiding en geen van allen zijn ze geschoold in psychosociale steun voor kinderen en gezinnen. Slechts een paar NGO's bieden dit soort hulp, al is de aanpak nog niet geharmoniseerd.

Wat doet UNICEF

UNICEF zet in op cursussen voor maatschappelijk werkers en voor medewerkers binnen het onderwijs en de gezondheidszorg. Dit wordt gedaan op basis van eenvormige modules die door alle organisaties gebruikt worden. Ondertussen geeft UNICEF relevante informatie en adviezen via media, groepen in de gemeenschappen, jeugdorganisaties en religieuze organisaties. Dit is erop gericht dat mensen anderen binnen hun gezin, buurt of gemeenschap zelf kunnen steunen. Daarnaast worden via kindercentra activiteiten geboden die gericht zijn op traumaverwerking.

In Mali zorgt UNICEF ook dat ondervoeding wordt tegengegaan en dat kinderen toegang hebben tot zorg en inentingen. Maar ook dat er veilig drinkwater is en basisonderwijs. Bovendien leert UNICEF kinderen over de gevaren van mijnen en onontplofte munitie en hoe ze deze kunnen herkennen

Lees hier wat UNICEF nog meer in noodsituaties doet.

Mali2 340

Mali1 340

Mali3 340

Gerelateerd aan dit onderwerp