Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Minderjarige slachtoffers mensenhandel moeten beter beschermd worden

2 juli 2015

UNICEF Nederland is blij met het rapport 'Mensenhandel. Naar een kindgericht beschermingssysteem voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen' dat de Nationaal Rapporteur Mensenhandel op 30 juni 2015 heeft gepresenteerd. Wij steunen de oproep om kind slachtoffers van mensenhandel beter te beschermen.

 

UNICEF Nederland is blij met het rapport en de vijf aanbevelingen die gedaan worden voor een betere bescherming van minderjarige buitenlandse slachtoffers van mensenhandel. Wij zijn met name verheugd over de aanbeveling om een specifieke verblijfsprocedure voor deze jongeren te creëren waarin hun verhaal centraal staat.

Beter beschermd

Al langer vragen wij met Defence for Children - ECPAT Nederland om een aparte regeling voor minderjarige buitenlandse slachtoffers van mensenhandel en hebben hiervoor de notitie 'Beter Beschermd in de B8' geschreven in 2013.

De knelpunten die de Nationaal Rapporteur signaleert in haar rapport komen op grote lijnen overeen met de analyse uit de notitie. Zoals de knelpunten in de signalering van minderjarige slachtoffers, in de verblijfsprocedure die jongeren lang in onzekerheid laat en in de bescherming als slachtoffers meerderjarig worden.

Aangifte noodzakelijk

In de voorstellen van de Nationaal Rapporteur voor de kindvriendelijke verblijfsprocedure is aangifte bij de politie nog steeds noodzakelijk. UNICEF Nederland en Defence for Children hadden dit liever anders gezien omdat die aangifte voor kinderen een zeer traumatische ervaring kan zijn.

UNICEF Nederland en Defence for Children - ECPAT Nederland werken graag mee aan de uitwerking van de aanbeveling om de asielprocedure en de verblijfsregeling mensenhandel te integreren. De aanbeveling om de termijn van de verblijfsprocedure mensenhandel af te stemmen op minderjarigheid komt ook overeen met de verplichtingen uit het Kinderrechtenverdrag.

We kijken dan ook uit naar de reactie van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en hopen na het reces constructief samen te werken naar een kindvriendelijke procedure voor minderjarige slachtoffers van mensenhandel.  

Kijk hier voor het rapport van UNICEF Nederland en Defence for Children - ECPAT Nederland over kinderhandel in Nederland uit 2013.

Kijk hier voor de notitie Beter Beschermd in de B8 van UNICEF Nederland en Defence for Children - ECPAT Nederland.

 

Rapport mensenhandel

Andere rapporten over kinderhandel

Het rapport van UNICEF Nederland en Defence for Children - ECPAT Nederland over Kinderhandel in Nederland uit 2013

De notitie Beter Beschermd in de B8 van UNICEF Nederland en Defence for Children - ECPAT Nederland