Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Dreigende cholera-uitbraak in Zuid-Soedan voor 5.000 kinderen

24 juni 2015

In Zuid-Soedan lopen ongeveer 5.000 kinderen onder de vijf jaar het risico om te sterven aan de gevolgen van cholera. Sinds de meest recente uitbraak van de zeer besmettelijke ziekte  zijn er al achttien mensen overleden. 

De eerste besmetting was eind mei in het vluchtelingenkamp in Juba. Sindsdien zijn 170 zieken gerapporteerd in het kamp en in de regio om de hoofdstad. In de regenperiode, vanaf nu t/m november, is de kans op een grote uitbraak van de ziekte extra groot.

Onmiddellijk in actie

UNICEF en de World Health Organization hebben heel snel gereageerd door medische hulpmiddelen aan ziekenhuizen te leveren en door het geven van voorlichting over hygiëne. Zeep, chloor, beschermend materiaal en tenten zijn al geleverd om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Ook zorgt UNICEF voor veilig drinkwater, vaccinaties en ORS in risicogebieden. Ongeveer 30.000 mensen in het kamp krijgen een vaccinatie tegen cholera.

Kleine kinderen het meest kwetsbaar

"Zeker 5.000 kinderen onder de vijf jaar lopen het risico te sterven door cholera, tenzij er actie wordt ondernomen om deze ziekte te stoppen", aldus Jonathan Veitch, directeur van UNICEF in Zuid-Soedan. Kleine kinderen zijn het meest kwetsbaar voor de ziekte, die voor snelle uitdroging zorgt door extreme diarree en overgeven. "Het is heel akelig dat een ziekte die gemakkelijk voorkomen kan worden, zoveel levens kan opeisen."

Cholera-uitbraak door conflict

Tussen 2009 en eind 2013 waren er geen gevallen van cholera in Zuid-Soedan. Door het conflict in december 2013 gingen honderdduizenden mensen op de vlucht. In de overvolle kampen en schuilplaatsen zonder toegang tot schoon water is het risico op cholera groot. Een uitbraak van de ziekte in mei 2014 doodde 167 mensen.

Zuids

Zuidss

Zuidsss

Gerelateerd aan dit onderwerp