Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Sierra Leone worstelt met laatste hardnekkige ebolabesmettingen

23 juni 2015

Het aantal nieuwe ebolabesmettingen is sterk  afgenomen in Sierra Leone tot nog een aantal gevallen per week. Een enorm verschil met het hoogtepunt van de uitbraak eind november, toen er wekelijks 550 nieuwe patiënten bekend werden.

Roeland Monasch, het afgelopen jaar als directeur van UNICEF in Sierra Leone medeverantwoordelijk voor de bestrijding van ebola, is nog niet tevreden. "Het is enorm frustrerend dat enkele gemeenschappen hardnekkig vasthouden aan traditionele gebruiken, waardoor steeds weer besmettingen optreden. Dit is heel moeilijk op te lossen. We zijn van heel ver gekomen, maar de ziekte is pas echt onder controle als hij helemaal is uitgebannen."

Wederopbouw

Intussen wordt hard gewerkt aan de wederopbouw van het land. De kwaliteit van de gezondheidszorg moet omhoog en mensen moeten weer het vertrouwen krijgen dat naar een kliniek gaan geen kans op ebolabesmetting geeft. De scholen zijn weer open en leerlingen moeten hun weg naar school weer vinden. "Het zal nog een tijd duren voor Sierra Leone er weer helemaal bovenop is", zegt Monasch. "Internationale bedrijven zijn massaal vertrokken, maar gelukkig zijn de meeste luchtvaartmaatschappijen wel weer actief in het land. Dat geeft wat hoop, want Sierra Leone kan het opkrabbelen niet alleen."

Monasch, die als UNICEF-directeur een plek had in de Nationale Gezondheidsraad, heeft een ongelofelijk intensief jaar achter de rug. Terwijl zijn vrouw en kind naar Nederland vertrokken, maakte hij lange, lange dagen. Bezorgd dat hij zelf ebola zou krijgen was hij niet. "Als je maar heel voorzichtig bent, is het risico dat je ebola krijgt laag. De eerste paar keer dat je getemperatuurd wordt, is dat spannend. Maar het wordt een gewoonte. Hier in Nederland geef ik nog steeds mensen liever een elleboog, vanwege de 'no touchpolicy', dan een hand."

Training werkt echt

Trots vertelt hij dat van zijn UNICEF-mensen op kantoor er maar één ebola heeft gekregen, en die is gelukkig genezen. En van de 900 medewerkers die in de tijdelijke ebolaklinieken in de dorpen werkten is er niet één besmet geraakt. Dat betekent dat de training van deze mensen goed op orde was want de meesten werkten echt in de 'red zone'."

UNICEF heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het aanpakken van ebola. In heel korte tijd is de bevolking geïnformeerd over de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen om besmetting te voorkomen en de gevaren van traditionele gebruiken. "De kennis over ebola is, zo weten we uit onderzoek, hoger dan van welke ziekte dan ook, ook bijvoorbeeld van hiv/aids", zegt Monasch tevreden. "Dat is heel belangrijk geweest voor het terugdringen van de besmettingsgraad.''

Halverwege de ebolacrisis nam UNICEF de aanvoer van de levensreddende beschermende pakken en ontsmettingsmiddelen over, omdat de levering teveel haperde. Monasch: "Te vaak konden artsen de klinieken niet in, omdat de beschermende pakken op waren. Toen UNICEF dit eind augustus overnam, hebben we in korte tijd miljoenen pakken geleverd, aan bijna alle klinieken en hulporganisaties. Er is daarna geen tekort meer geweest."

Ook zorgden we voor de opvang van door ebola getroffen kinderen, onderwijs via de radio, WASH, en voeding.

Ebola Sierra Leone 1

Ebola Sierra Leone 2

Ebola Sierra Leone 3

Gerelateerd aan dit onderwerp