Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Syrische vluchtelingenkinderen ontsnappen dagje aan werkelijkheid

19 juni 2015

Vorige week was Child Protection Specialist Maaike (UNICEF Jordanië) in het Al Za'atari vluchtelingenkamp in Jordanië. In het kamp vinden inmiddels al ruim 81.000 Syrische vluchtelingen onderdak. Zij vertelt hoe kinderen deze dag even aan de werkelijkheid konden ontsnappen.

Het kamp bestaat inmiddels al 4 jaar en door de immense omvang en drukte begint Al Za'atari steeds meer op een kleine stad te lijken. Maaike van Adrichem (UNICEF Jordanië) was hier vorige week en vertelt hoe kinderen deze dag even aan de werkelijkheid konden ontsnappen.     

Wensen voor de toekomst

In het kamp vinden inmiddels al ruim 81.000 Syrische vluchtelingen onderdak. De dag dat ik er was, donderdag 11 juni, was een speciale dag. Rijen stoelen, een podium, versierde tenten en live muziek zorgden dat kinderen vanuit het hele kamp naar één van de kindvriendelijke ruimtes kwamen om de Internationale Dag tegen Kinderarbeid te vieren. Een dag dat we denken aan de vele kinderen die niet naar school kunnen maar moeten werken. De kinderen, waarvan velen dagelijks moeten werken, lieten trots de liedjes horen die ze hadden ingestudeerd, en lieten gezamenlijk ballonnen op waarop ze hun wensen voor de toekomst hadden geschreven. 

Kinderarbeid

Kinderarbeid is een veelvoorkomend probleem voor Syrische kinderen in Al Za'atari. Wanneer je door het kamp loopt zie je jongens zware bagage vervoeren met hun kruiwagens. Andere kinderen werken in de vele winkeltjes langs de hoofdweg van het kamp. Meisjes blijven vaak thuis om te helpen in het huishouden en op jongere broertjes en zusjes te passen. Hun dag bestaat uit het halen van water, schoonmaken en koken. Op deze manier helpen de kinderen hun familie om te overleven.

Ontsnappen aan de werkelijkheid

Speciaal voor deze groep werkende jongens en meisjes heeft UNICEF drop-in centers opgezet. Een drop-in center is een plek in het vluchtelingenkamp waar kinderen en adolescenten binnen kunnen lopen om even te ontsnappen aan de werkelijkheid. Een plek waar ze weer even kind kunnen zijn. Ze kunnen er lessen volgen, vaardigheden leren waardoor ze in de toekomst een baan kunnen vinden en meedoen aan spelletjes en sportactiviteiten. Omdat veel jongens en meisjes werken, kunnen ze niet een vol dagprogramma volgen. Bij het drop-in center kunnen ze daarom op elk tijdstip terecht.

Na de ceremonie praten we na met een groepje jongens dat regelmatig naar het drop-in center gaat. Ze vertellen dat ze moeten werken om hun familie te helpen, maar dankzij het centrum hebben ze nieuwe vrienden gemaakt én leren lezen en schrijven. Maar het allerleukste vinden ze toch de spelletjes en muziek. Spontaan laten ze nog een keer hun zelf-geschreven lied horen: 'onderwijs is belangrijk, wij willen leren voor onze toekomst'.

Maaike van Adrichem werkt voor UNICEF Jordanië als Child Protection Specialist.

 

Foto Jordanie3 340

Foto Jordanie 5 340

Foto Jordanie 1340

Foto Jordanie 4 340

Gerelateerd aan dit onderwerp