Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Duizenden kinderen worden geleidelijk aan bevrijd in Zuid-Soedan

19 juni 2015

UNICEF en partners hebben de vrijlating van ongeveer 3.000 kinderen door een gewapende groep verzekerd in Zuid-Soedan. Dit is een van de grootste demobilisaties van kinderen ooit.

De eerste groep van 280 kinderen werd rond 27 januari vrijgelaten, in het dorp Gumuruk in de staat Jonglei, in het oosten van Zuid-Soedan. De komende maanden worden geleidelijk aan nog meer kinderen vrijgelaten. In totaal heeft de Cobra Faction, van het "Democratische leger van Zuid-Soedan",  3.000 kindsoldaten in dienst. 

Tweede groep vrijgelaten

Op 10 februari hebben UNICEF en partners toezicht gehouden op de vrijlating van nog eens driehonderd kinderen uit Pibor in de staat Jonglei, die hun wapens en uniformen hebben ingeleverd. Hun eerste nacht in vrijheid hebben ze doorgebracht in een tijdelijk zorgcentrum waar ze voedsel, water en kleding hebben gehad. Ook krijgen ze hier psychosociale en medische hulp. 

Vier jaar lang gevochten

De kinderen zijn tussen de 11 tot 17 jaar oud en werden gerekruteerd door de Cobra Faction van het "Democratische leger van Zuid-Soedan" (SSDA) geleid door David Yau Yau. Sommige kinderen hebben vier jaar lang gevochten. Velen gingen nooit naar school. Het afgelopen jaar werden zo'n 12.000 kinderen, vooral jongens, ingelijfd en ingezet als soldaten door strijdkrachten en gewapende groepen in Zuid-Soedan. Tijdens een ceremonie onder toezicht van de Nationale Commissie voor Ontwapening, Demobilisatie en Re-integratie en in aanwezigheid van UNICEF en vertegenwoordigers van de Cobra Faction, legden de kinderen hun wapens en uniformen officieel neer.

Ondersteuning en bescherming

"Deze kinderen werden gedwongen om dingen te doen en zien die geen enkel kind ooit zou moeten meemaken," zei Jonathan Veitch, directeur van UNICEF in Zuid-Soedan. "De vrijlating van duizenden kinderen vereist een massale reactie om hen de nodige ondersteuning en bescherming te bieden zodat ze werk kunnen maken van de heropbouw van hun leven. "De kinderen vrijgelaten uit de Cobra Faction worden ondersteund met basisgezondheidszorg, beschermingsdiensten en benodigdheden zoals voedsel, water en kleding, om hen te helpen bij de terugkeer naar hun familie. Ook psychosociale bijstand wordt voorzien. De kinderen krijgen binnenkort toegang tot onderwijs en opleidingsprogramma's. UNICEF zet alles in het werk om de kinderen te herenigen met hun families. Geen eenvoudige taak in een land waar, sinds de gevechten uitbraken in december 2013, meer dan 1 miljoen kinderen ontheemd werden en op de vlucht sloegen, zowel in het binnenland als naar de buurlanden.

De plaatselijke gemeenschappen krijgen de nodige steun om discriminatie van de terugkerende kinderen te voorkomen, ook om ervoor te zorgen dat de kinderen niet opnieuw worden ingelijfd.

Re-integratie van kinderen

"De succesvolle re-integratie van deze kinderen in hun gemeenschappen hangt af van de mate waarin we tijdig, gecoördineerd en voldoende in hun behoeften kunnen voorzien, ook op langere termijn. Er zijn dan ook heel wat middelen nodig om dit te kunnen doen", zei Veitch. UNICEF schat de kosten voor de vrijlating en re-integratie van alle kinderen op ongeveer 2072 euro per kind voor een periode van 24 maanden. Tot nu toe ontving UNICEF hiertoe 1,6 miljoen euro van de IKEA Foundation. Dit is een eerste en cruciale bijdrage voor de financiering van dit programma. UNICEF vraagt een bijkomende steun van 8,8 miljoen euro. Andere donoren zijn de EU en de Duitse en de Britse Nationale Comités voor UNICEF.

UNI178987

UNI178986

10996857_1065290780163386_4260354662372011715_o

Homepagina Foto

Gerelateerd aan dit onderwerp