Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Girls Clubs in Ethopië leren meisjes opkomen voor hun rechten

12 juni 2015

Als het gaat om vrouwenrechten zijn er vrouwen die wachten tot de wereld om hen heen verandert. Maar anderen nemen het heft in eigen handen.

Zo ook de 13-jarige Halko uit Ethiopië. Zij is één van de meisjes die gelooft dat ze zelf verandering kan brengen. Dankzij de Girls Club die met support van ING georganiseerd wordt op haar school, weet ze wat haar rechten zijn en was ze in staat voor haarzelf op te komen.

Ontvoerd door haar toekomstige man

Het verhaal van Halko had net zo goed van iemand anders kunnen zijn. Er zijn ontelbaar veel meisjes met een vergelijkbaar verhaal. In haar klaslokaal in Ethiopië vertelt Halko haar verhaal: "Ik werd ontvoerd uit mijn eigen huis door die familie van mijn toekomstige man. Ik zou zijn tweede vrouw worden. Mijn ouders hadden het huwelijk geregeld zonder dat ik er iets van wist, en ze vonden het goed dat ze me zouden ontvoeren." Halko zit naast haar juf Elfu Debele, die uitlegt dat kindhuwelijken en ontvoeringen nog steeds op grote schaal plaatsvinden in Ethiopië.

"Ik verzette me er tegen", zegt Halko duidelijk, zoals elk ander meisje zou doen. Ze verzette zich tegen het huwelijk. Maar haar man accepteerde dat niet, en Halko werd zo erg geslagen dat ze buiten bewustzijn raakte. "Ze haalden mijn familie, omdat ze dachten dat ik was overleden. Mijn familie kwam en nam me mee naar huis."

Girls Clubs opgezet

Op het platteland van Ethiopië heeft ING onderwijsprogramma's van UNICEF ondersteund sinds het begin van hun samenwerking in 2005. Het aantal kinderen dat naar school gaat is sindsdien enorm gestegen, maar er zijn veel meisjes die voortijdig school verlaten. Ontvoering en kindhuwelijken zijn de voornaamste redenen. Dit is ook te zien op de school van Halko. Vijf jaar geleden zijn er vijftien meisjes begonnen in groep 1, en nu in groep 5 zijn er nog maar drie meisjes overgebleven. Daarom hebben scholen nu met steun van UNICEF en ING speciale Girls Clubs opgezet.

De meisjes letten op elkaar

De Girls Club is bedoeld voor alle meisjes in de school, en ze komen iedere twee weken bij elkaar. Hier leren ze over zaken zoals vrouwenbesnijdenis en wat de rechten van vrouwen zijn. De meisjes vormen groepen die op elkaar moeten letten. Als een meisje niet meer naar school mag van haar ouders, brengen andere leden van de Girls Club een bezoek aan haar ouders en leggen uit dat het belangrijk is dat hun dochter weer naar school gaat. Dankzij de Girls Club wist Halko ook dat het onjuist was dat ze al voordat ze achttien was werd uitgehuwelijkt.

Stiekem naar school gebeld

Halko vertelt verder: "Toen ze me weer thuis brachten, heb ik toen niemand keek stiekem de telefoon van mijn broer gepakt om naar het schoolhoofd te bellen." Het schoolhoofd heeft haar toen thuis opgezocht, en met haar ouders gepraat. Halko heeft ook aangifte gedaan van de mishandeling bij het politiebureau. En dit allemaal is slechts twee weken voordat ze haar verhaal doet gebeurd. Halko's rug doet nog pijn van alle slagen, maar ze is absoluut geen slachtoffer. "Ik voel me als een winnaar. Ik ben terug op school, waar ik hoor te zijn. Een meisje dat niet naar school is geweest, is net als een slaaf. Iedere man kan haar pijn doen. Maar een meisje met een opleiding kan zichzelf bevrijden van die slavernij.''

Girls Clubs 1

Girls Clubs 2