Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

1,6 miljoen kinderen in Syrië gevaccineerd

8 juni 2015

Met steun van UNICEF is er een landelijke campagne opgezet om zo veel mogelijk kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar oud te bereiken.

Met steun van UNICEF is er een landelijke campagne opgezet om zo veel mogelijk kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar oud te bereiken. Een campagne die niet zonder gevaren is, want in grote delen van Syrië wordt nog altijd gevochten. 

Syrië was vrij van mazelen

Voordat het conflict begon in 2011, was Syrië al twee jaar vrij van mazelen. Maar aan het eind van 2014 waren er 594 kinderen met mazelen besmet geraakt. Van deze kinderen was bijna de helft niet gevaccineerd tegen mazelen. Voordat de crisis begon was 99% van de kinderen gevaccineerd tegen mazelen, nu is dat nog maar 52% vanwege de beperkte toegang door alle conflicten in het land. Bijna een derde van alle gezondheidscentra in het land is beschadigd of zelfs helemaal verwoest.

"Waar we het meest bang voor zijn is dat kinderen die ondervoed zijn mazelen krijgen. Die combinatie kan direct fataal zijn voor het kind", zegt dokter Nidal Abou Rshaid, immunisatie-expert van UNICEF in Damascus. Kinderen die gevaccineerd worden, worden ook meteen gecontroleerd op tekenen van ondervoeding. Als dit het geval is, worden ze direct doorverwezen en krijgen ze de behandeling die ze nodig hebben.

Moeilijk om iedereen te bereiken

Massamedia en maatschappelijk werkers zijn erg belangrijk om door middel van sms'jes, bijeenkomsten en social media zo veel mogelijk mensen te informeren over de campagne. In de buitenwijken van Damascus wonen veel vluchtelingen die lastig te bereiken zijn. "We hebben soms maar 1 of 2 uur per dag elektriciteit. Daarom gebruiken we een megafoon en de moskee om mensen te informeren", zegt een leider van de gemeenschap. Maar UNICEF schat dat alsnog 230.000 kinderen deze campagne missen. "Door de gevechten in sommige gebieden is het heel erg moeilijk om iedereen te bereiken", zegt dokter Haydar Nassar van UNICEF. "Maar we hebben gelukkig al wel 1,6 miljoen kinderen kunnen bereiken, zelfs een aantal in erg moeilijk te bereiken gebieden."

Dit is de tweede campagne binnen een jaar. In 2014 hebben UNICEF en partners ook al 840.000 kinderen weten te bereiken met vaccinaties tegen mazelen.

 

Mazelen

Gerelateerd aan dit onderwerp